Június 30-ig lehet regisztrálni az Egyesült Királyságban való letelepedésre

2021. május 6. 10:51
Akik a határidő lejárta után döntenek, azoknak sokkal nehezebb lesz az országban letelepedni vagy munkát vállalni.

A londoni magyar nagykövetség és a manchesteri főkonzulátus magyar nyelvű tájékoztatási fórumot tartott online az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok számára. Az apropót az adta, hogy június 30-án lejár az EU Settlement Scheme regisztrációs határideje. A jogszerű tovább tartózkodást biztosító letelepedési rendszerben azok az uniós polgárok kérhetik a regisztrációjukat, akik 2021. december 32-ig letelepedési szándékkal léptek be az Egyesült Királyságba. Az ezt követően érkezett magyarok már csupán vízum előzetes beszerzését követően telepedhetnek le és dolgozhatnak.

Kumin Ferenc londoni nagykövet először arról beszélt, hogy a hétvégére várható a brit hatóságok bejelentése a járvány miatti új beutazási rendszerről, amely alapján három kategóriába osztják az országokat, s a legtöbb európai a sárgába fog esni, ami több korlátozással, kötelezettséggel jár május 17-től. A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban pedig folynak a tárgyalások, de még nem lehet biztosat tudni – jelentette ki a diplomata.

A Brexittel kapcsolatban Kumin Ferenc kiemelte a június 30-i határidőt, ameddig be lehet jelentkezni a letelepedett státuszra. 140 ezer magyar regisztrált már, mondta, de lehetnek még többen is, aki szeretnék ezt megtenni. A nagykövet figyelmeztetett, hogy a regisztrációhoz érvényes okmányokra van szükség.

Akik viszont ezt követően döntenek, azokra már új szabályok fognak vonatkozni, sokkal nehezebb lesz az Egyesült Királyságban letelepedni vagy munkát vállalni – emelte ki.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés