Nem, ez nem a kereszténység

2021. május 5. 17:07

Nagy Gergely lelkész
Facebook
Megjelent egy névtelen-arctalan kritika az „A kereszténység 10 fő bűne” c. beszélgetésünkről.

„Megjelent a Kontra oldalán egy névtelen-arctalan kritika az »A kereszténység 10 fő bűne« c. beszélgetésünkről. Az oldal (amit egyébként kormányközeli kultúrkatolikus fiatalok működtetnek) és cikk (sorozat) elmehetne a kereszténység 11. bűnének, mintegy bónuszként, hiszen abból az értelmi és kulturális szélsőségből jött létre, amely gyalázatosság miatt a listát életre hívtuk.

Nem tudom ki írta arcát-nevét nem vállalva ezt a cikket a Puzsér Róberttel és Martin Ethelwolffal folytatott beszélgetésünkről, de számomra úgy tűnik, hogy sem a gondolatmeneteket, sem az érveket nem sikerült a maguk valóságában rekonstruálnia, mintha szándékosan értené félre a mondanivalót. Mintha képtelen lenne különbséget tenni hierarchia és hierarchia közt, mintha nem lenne fogalma arról, hogy mi a különbség a meritokrácia nélküli tekintélytisztelet és a donatizmus közt, mintha azt hinné, hogy a kínosan erőltetett keményen odamondó trágárkodásai adják meg a kritikájának az alapját.

Ez a kultúrkatolikus, ideológiáját racionális érvek nélkül gyáva módon védelmező, másokat a véleményükért kurzusból kirekesztő, kritikát nem tűrő, magát keresztény értelmiséginek képzelő, de valójában csak a pillanatnyi figyelemért és kattintásért vadászó, tudatlan »értelmiség« az esszenciája mindannak, ami ma pusztítást végez a társadalmi, kulturális és politikai térben.

Lehet kritizálni, lehet érveket ütköztetni, lehet egyet nem érteni. Ők viszont nem ezt teszik, hanem a fedezet nélküli világképükhöz hajlítják a diskurzust. Nem, ez nem a kereszténység.”

(A szerző református lelkész, teológus, tanár.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés