Elkezdődött a történelem érettségi – ezt gondolják róla a diákok

2021. május 5. 11:53
Van aki nem fél, de olyan is akad aki azért tart az esszétől. Péter Dávid középiskolai tanár pedig elmondta, mire lehet számítani idén.

Ma, 2021. május 5-én, szerdán tartják a közép és emelt szintű történelem érettségit, amelynek részleteiről a Sulilife folyamatosan frissülő cikkében tájékozódhat bővebben. A portál beszámol beszámolunk az érettségivel kapcsolatos legújabb tudnivalókról, a feladatokról, és a vizsga lezárását követően pedig azonnal közlik a nem hivatalos megoldásokat is, amelyeket a Mandiner is közzé fog tenni.

Ilyen lesz idén a történelem érettségi

Péter Dávid történelem szakos tanár elmondja, mire lehet számítani a történelem érettségin:

„A kifejtős esszéírás feladattípusban alapvetően négy esszé közül választhatnak a diákok. Az első kettő rövid esszé feladat, ami egyetemes történelemmel kapcsolatos, a második kettő pedig egy hosszú esszé feladat, ami a magyar történelemhez kapcsolódik. Mind a kettőnek meg van a könnyebbik és a nehezebbik oldala. A rövid feladattípusnál általában az szokott nehézséget okozni, hogy egy forrásból kell dolgozni, ami gyakran egy képi forrás vagy egyetlen rövid szöveges forrás, és viszonylag kevés hely áll rendelkezésre, hogy minden információt, amelyet egyébként egy esszében át kell adni, azt a diák beleírja. Emiatt néha ki szoktak maradni olyan dolgok, amiket a javítókulcs megkövetel. A másiknál, a hosszú magyar résznél, ott pedig nagyon fontos az esszé jó felépítettsége, ott már több forrásból kell dolgozni, minden forrást fel kell használni. Minden forrás esetében fontos, hogy a diák belerögzítsen valamit az esszéjébe, valamilyen következtetést levonjon belőle. És mindezekből egy koherens esszét kell írnia” – mondta az oktató.

Ilyen a történelem érettségi a diákok szerint

Az alábbi a videókban pedig maguk az érettségizők mesélik el, milyen érzéseik vannak az idei történelem érettségivel kapcsolatban:

***

***

***

***

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés