Macron pártja a jobboldallal állít közös jelölteket

2021. május 3. 21:40
Dél-Franciaországban közös listát indít az ellenzéki jobboldal és Macron pártja a júniusi regionális választásokon.

A francia ellenzéki jobboldalon egyre hevesebb vitává fajult hétfőn az a megállapodás, amely alapján a júniusi regionális választásokon a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságiak (LR) és Emmanuel Macron államfő pártja közös listát állít.

Macron csatalkozott a konzervatív listához

A hétvégén tető alá hozott megállapodás értelmében a Köztársaság lendületben (LREM) kormánypárt nem indít külön listát a régióban, hanem a kormánypárti politikusok csatlakoznak a régiót jelenleg vezető konzervatív Renaud Muselier listájához, s ez utóbbi lesz a közös lista vezetője a június 20-án és 27-én esedékes kétfordulós választásokon.    

Az LR-LREM közös lista célja köztársasági frontot létrehozni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel szemben,

amelynek listáját egy korábban az LR-ben politizáló, országosan ismert politikus, Thierry Mariani vezeti. Jean Castex miniszterelnök, aki szintén az LR-ből érkezett a kormány élére, támogatásáról biztosította a közös listát, és egy vasárnapi lapinterjúban úgy értékelte, hogy a dél-franciaországi politikai erők egyesülése egyik példája a francia politika átalakulásának.    

Több miniszter is érkezett a jobboldalról korábban

A szintén a jobboldalról érkezett, de ma már az LREM színeiben politizáló Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a dél-franciaországi szövetség a "két összebékíthetetlen jobboldal végleges válását" jelenti. A tárcavezető az RTL rádiónak adott interjúban úgy értékelte, hogy a törés a 2017-es elnökválasztás két fordulója között történt, amikor a jobboldalon

„egyesek nem voltak hajlandóak választani az akkori (Marine le Pen vezette) Nemzeti Front és Emmanuel Macron között, míg mások úgy döntöttek, hogy támogatják Emmanuel Macront”.    

A dél-franciaországi régióelnököt ugyanis saját pártja, az LR a támogatása megvonásával fenyegette meg, amiért már az első forduló előtt megállapodott a kormánypárttal. 

Renaud Muselier nem kaphatja meg az LR támogatását

– mondta vasárnap este Christian Jacob, a Köztársaságiak vezetője, aki szerint az első fordulónak a meggyőződésekhez való hűséget, egyértelműséget, az elköteleződést és a természetes szövetségeket kell tükröznie. Kezdeményezésére a párt vezetősége kedden rendkívüli ülést tart a kérdésről.    

Többek szerint a jobboldal hátbaszúrása a közös lista

Hétfőn azonban az országosan ismert helyi jobboldali politikusok is állást foglaltak a közös listáról.    

Eric Ciotti „hatalmas szomorúságának adott hangot a hátba szúrás miatt. Szerinte Renaud Muselier az elfogadhatatlant merte meglépni, pedig Franciaország sokkal jobbat érdemelne, hasonlóan az aktivistákhoz és a választokhoz, akiknek elárulták a meggyőződését”.    

A legtöbb helyi jobboldali képviselő azonban, köztük Christian Estrosi,

Nizza polgármestere, aki 2017-ig a régió elnöke volt, felsorakoztak Renaud Muselier mögött. 

„Azok gyűlölködése mögött, akik kizárólag politikai szervezetek látcsövein és országos léptékben tudnak gondolkodni, szeretném megerősíteni, hogy a gaullista értékeknek semmi köze a Nemzeti Tömörüléshez” – mondta Christian Estrosi.    

A jelöltállítás határideje május 17., addig az LR országos vezetése akár egy másik listát is állíthat a közös LR-LREM listával szemben, de hírmagyarázók szerint az egyértelműen a Nemzeti Tömörülésnek és elnöküknek, Marine Le Pennek kedvezne, aki a jelenlegi kormánypolitikával szembeni egyetlen hiteles ellenzéki politikusként szeretne mutatkozni.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés