Holokauszttúlélők is tiltakoznak Beata Szydło auschwitzi múzeumi kinevezése miatt

2021. május 3. 15:53
Egy negyedik tanácstag is lemondott tisztségéről, miután a Jog és Igazságosság Párt politikusát kinevezték az Auschwitz Múzeum szakmai tanácsadó testületébe.

Nyílt levélben tiltakoztak az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor egykori foglyainak leszármazottai és egy 99 éves holokauszttúlélő Beata Szydło (PiS) korábbi lengyel miniszterelnök Auschwitz Múzeum szakmai tanácsadó testületébe történt kinevezése ellen – adta hírül az Onet nevű lengyel lap.

Az Onetre hivatkozva a The Times of Israel című lap is hírt adott arról, hogy tovább dagad a botrány Beata Szydlo korábbi lengyel miniszterelnöknek a múzeumi testületbe való áprilisi kinevezése óta, amikor is a kilenc fős testület három tagja azonnal lemondott. Okként azzal szolgáltak, hogy a politikus miniszterként „nyiltan kokettált fasiszta csoportokkal”

„Emlékszünk a menekülteket kizáró kijelentésekre, a holokausztkutatók eredményeinek aláásására, a nyíltan fasiszta szervezetek megtűrésére és végül az Európai Unió szövetségének tagadására” – írták a Morawieckinek címzett nyílt levélben. 

Az aláírók között szerepel Witold Pilecki százados, a lengyel ellenállás egyik legjelentősebb hősének fia és két unokája.

Pilecki önként jelentkezett auschwitzi fogolynak majd egyike volt az ott történt atrocitásokról szóló jelentések megfogalmazóinak. A kommunisták a háború után kirakatperben kínozták meg és végezték ki Sztálin parancsára. 

Piotr Glinski kulturális miniszter, aki Szydlót a tanácsba kinevezte úgy véli, hogy megtiszteltetés a múzeum számára, hogy Szydlo is szerepel a tanácsban, és elmondta, hogy a lemondások azzal fenyegetnek, hogy „átpolitizálják a vitát a vértanúság legfontosabb múzeuma körül, amely a világörökség része”.

A korábbi miniszterelnökasszony most a Jog és Igazságosság párt Európai Parlamentbe delegált frakciójának tagja.

A politikusasszony korábban néprajzot és történelmet tanult, és maga is Oswiecim területéről származik, abból a lengyel városból, ahol a haláltábor helye található.

Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minimum valami cifra zsidógyalázást kellene tőle idézni, hogy komolyan vehető legyen a tiltakozás. Zsidógyalázóknak csak a DK pártlistáján van hely, nem Auschwitzi múzeumi bizottságokban.

Szydlo vsz a hely múzeumi jellegét erősítené.

Sydlo katolikus, kizárt, hogy nácikkal "kokettáljon" / ködös kifejezés... /. Hogy a Holokauszt-túlélők közül néhányan mit vetítenek rá Sydlora az meg egy más kérdés.

Nem megint, mindig.

Ahogy megjelensz palika egyből összeszarja magát.

Vannak akik egyenesen túlzásba viszik a kokettálást:
„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

Tudom, hogy hol láttad.
Más is felismerte.

Ez most megfenyegetett?

Szerkesztette azóta, odaírta a szukát. :)))

Debizony ez a köcsög pali összeszarja magát, ha meglát téged, mert csak ő érzi a saját szarszagát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés