Dánia leáll a Johnson & Johnson vakcinával

2021. május 3. 18:32
A dán hatóság szerint a J&J vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál.

Dánia nem alkalmazza többé a Johnson & Johnson (J&J) leányvállalata, a Janssen által előállított koronavírus elleni vakcinát oltási kampányában – közölte a dán egészségügyi hatóság hétfőn. A dán hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a J&J vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál. 

A vakcinák ritka agyi vérrögképződést okozhatnak

A skandináv ország április 14-én – az Európai Unió tagállamai közül elsőként – teljesen leállította az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát. A két készítmény esetében azonos az indoklás: ezek a vakcinák nagyon ritka esetben agyi vérrögképződéssel járhatnak.    

A J&J vakcinák a Dánia által rendelt oltóanyagmennyiség nagyjából harmadát teszi ki.

A mostani intézkedéssel pedig négy heti késedelmet szenved az oltási kampány a csaknem hatmillió lakosú országban. A dán egészségügyi hatóság ugyanakkor közölte, hogy a lakosság immunizálása kielégítő ütemben halad a rendelkezésre álló vakcinákkal is.

Dániában még alacsony a beoltottság    

A dán parlamenti képviselők egyébként a nap folyamán megállapodtak abban, hogy engedélyeztetni fogják a J&J és az AstraZeneca vakcinák önkéntes alapon történő felhasználását – közölte Liselott Blixt, az ellenzéki Dán Néppárt szóvivője.    

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 20-án közölte, hogy lehetséges a kapcsolat a J&J készítménye és a rendkívül ritka vérrögképződéses esetek között, amelyeket az Egyesült Államokban immunizált személyeknél mutattak ki. Az EMA szerint ugyanakkor a J&J és az AstraZeneca esetében is az oltások előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. 

Dániában eddig a lakosság 11,5 százalékát oltották be.

Az ország március elejétől, a járványgörbe ellaposodásával óvatosan megkezdte az újranyitást.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés