Amerika békülékeny hangnemet ütött meg Oroszországgal szemben

2021. május 3. 22:42
Antony Blinken szerint Washington nem akarja a feszültség további éleződését Moszkvával – mondta az amerikai külügyminiszter hétfőn a G7 találkozón.

Washington válaszolna bármilyen meggondolatlan vagy agresszív orosz lépésre, de nem törekszik az Oroszországgal fennálló feszültség további eszkalációjára – mondta hétfő este Londonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Stabilitás és kiszámíthatóság

Blinken, aki a hét vezető ipari hatalom (G7) külügyminisztereinek hivatalosan kedden kezdődő londoni értekezletére érkezett a brit fővárosba, Dominic Raab brit külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette: az Egyesült Államok a viszony további éleződése helyett azt szeretné, ha Oroszországhoz fűződő kapcsolatai stabilabbak, kiszámíthatóbbak lenne.    

„Ha Oroszország lépéseket tesz ebben az irányban, mi is így teszünk” – tette hozzá.    

Blinken kijelentette: Joe Biden amerikai elnöknek alkalma lesz ezt közvetlenül is kifejteni Vlagyimir Putyin orosz államfőnek kettejük találkozóján.    

Lesz csúcstalálkozó Putyin és Biden között

Az amerikai külügyminiszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mikor várható az amerikai-orosz csúcstalálkozó.    

Hozzátette ugyanakkor: vannak olyan területek, amelyeken az Egyesült Államoknak és Oroszországnak egyaránt kifejezett érdeke, hogy megpróbálja felkutatni az együttműködés lehetséges módjait. E területek közül is valószínűleg a legfontosabb a hadászati stabilitás – mondta Blinken a hétfő esti londoni sajtótájékoztatón.    

Amerika azt akarja, Kína tartsa magát a „nemzetközi rendhez”

Az Egyesült Államok és Kína viszonyáról szólva Antony Blinken kijelentette: Washington "nem kordában tartani vagy lenyomni akarja Kínát", de azt szeretné, ha Kína is tartaná magát az elmúlt évtizedekben rengeteg munkával felépített, szabályokra alapuló nemzetközi rendhez.    

Az amerikai külügyminiszter kiemelte:

a jól működő demokráciák legfontosabb eleme a politikai vezetőkön tevékenységüket számon kérő szabad sajtó,

amelynek támogatására London és Washington egyaránt elkötelezetten törekszik.    

A G7 számára nem véletlen, hogy a sajtószabadság napján találkoztak

Dominic Raab brit külügyminiszter a hétfő esti közös sajtótájékoztatón ugyanerről szólva hangsúlyozta: a G7-országcsoport értékekre alapuló partnerség, és ennek megfelelően helyénvaló, hogy a Hetek külügyminiszterei éppen a sajtószabadság világnapján találkoznak.    

Raab kiemelte, hogy

az újságírók és általában a médiaszabadság elleni támadások száma riasztó mértékben emelkedik világszerte,

és ezért üdvözlendő, hogy az Egyesült Államok a többi G7-országgal együtt egyöntetűen kiáll a demokrácia szempontjából életbevágóan fontos médiaszabadság megőrzéséért.    

Hozzátette: a globális médiaszabadság-koalíció társelnökeként Nagy-Britannia együttműködést folytat más partnerországokkal annak érdekében, hogy fény derülhessen a szabad sajtó elleni támadásokra, és támogatást nyújt azoknak az újságíróknak, akik igyekeznek e támadásokra világszerte ráirányítani a figyelmet. Nagy-Britannia a G7 soros elnökeként júniusban csúcstalálkozón látja vendégül a csoport többi országa – az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Franciaország – vezetőit, köztük Joe Biden amerikai elnököt.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/AFP/Ben Stansall

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hetven évvel le vagy maradva.
..........

Kína és Oroszország együtt lép fel a nyugati szankciókkal szemben

Vang Ji és Szergej Lavrov közös keddi sajtókonferenciájukon elutasították a nyugati bírálatokat az emberi jogok megsértése és a különvélemények elnyomása miatt. Lavrov azt mondta, hogy Moszkvában és Pekingben úgy látják: az Egyesült Államok a hidegháborús időszak katonai és politikai szövetségeihez próbál visszatérni, hogy lerombolja a nemzetközi jog mostani felépítményét.

Közös közleményében Lavrov és Vang újból visszautasította azt, amit a belügyeikbe történő külső beavatkozásként emlegettek és azt mondták, „nincs egyetlen szabvány sem a demokratikus modellre”.

„Fontos tiszteletben tartani a szuverén államok törvényes jogát ahhoz, hogy mindenkitől függetlenül határozzák meg a saját fejlődésük útját. A beavatkozás a szuverén államok belügyeibe a 'demokrácia védelme' ürügyén elfogadhatatlan”, áll a közös közleményben.
https://www.szabadeuropa.hu/a/..

Bár ez egy 2008 műhelytanulmány http://www.vki.hu/mt/mh-80.pdf de ez is jól mutatja, hogy milyen kapcsolatok alakultak Oroszország és Kína között. 2008 óta pedig tovább növekedett.

A brit külügyminiszter üdvözölte, hogy " az Egyesült Államok a többi G7-országgal együtt egyöntetűen kiáll a demokrácia szempontjából életbevágóan fontos médiaszabadság megőrzéséért. "
"az Egyesült Államok kiáll a médiaszabadság megőrzéséért. " - ízlelgetni, de aztán sürgősen kiköpni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés