Zöld áttörés Németországban

2021. május 2. 19:49

Jávor Benedek
Mérce.hu
Baerbock szívós, szisztematikus munkával építette magát.

„A zöld siker egyik legfontosabb kovácsa, a kancellárjelölt Annalena Baerbock nem csak kívülről tűnhet ismeretlennek, a párton belül is gyorsan felívelő üstökösnek számít. A 2018 januárjában megválasztott két társelnök közül Robert Habeck, schleswig-holsteini környezetvédelmi miniszter számított a fajsúlyosabb politikusnak, és sokáig a Zöldeken belül őt tekintették favoritnak a párt választási listájának vezetésére. A filozófus végzettségű Habeck népszerű volt a párton belül és kívül is, »a nem konvencionális politikus típus« megtestesítője sokak szerint.

Baerbock azonban szívós, szisztematikus munkával építette magát. Kiváló kapcsolatteremtő képességével a párton belül széleskörű ismeretségi hálót épített ki, és a hannoveri születésű politikus Brandenburgban, egy keletnémet tartományban építette fel magát politikusként, ahol a Zöldeknek hagyományosan nem sok babér terem. 2013-ban brandenburgi listavezetőként a Bundestag tagja lett, a 2017-es – végül sikertelen – koalíciós tárgyalásokon a liberálisokkal és a konzervatívokkal kemény tárgyalónak bizonyult, de végül sikeresen zárta le a rá bízott EU-ügyi fejezetet. 2018-ban ennek ellenére sötét lóként futott neki a Zöldek társelnökválasztásának, de végül meggyőző többséggel nyert a balosabb Anja Piellel szemben.

Társelnöksége alatt Baerbock egyfajta »egyesítő erőnek« bizonyult. Németország nyugati felében (Hannoverben) született, de politikai szocializációja egy keleti tartományban történt. Brandenburgi háttere segítséget jelent a Zöldeknek a különösen nehéz keleti országrészben, és Baerbock így személyében is hidat jelent az egészen más környezetben politizálni kényszerülő keleti és nyugati zöld pártszervezetek és tagok között. Ugyanígy képes összebékíteni a hagyományosan vitázó irányokat is.

»Annalena Baerbocknak nagyon erős egyesítő és integráló vezetői képességei vannak. Ezért választották társelnöknek 2018-ban, és most ezért választották meg a Zöldek első kancellárjelöltjének. Pragmatikus, empatikus, tényszerű s mindig nagyon elkötelezett egy sor szakpolitikai területen, így a klíma, energia- és iparpolitikában, külügyekben vagy az EU jövőjét illetően. A párt egésze támogatja.« – mondta róla Eva van de Rakt, a Böll Alapítvány, a német Zöldek politikai alapítványának brüsszeli igazgatója.

»Történetileg a Zöldek több különböző politikai mozgalomból nőttek ki, innen erednek a különböző szárnyak a párton belül. Amikor az irányzatok közötti küzdelmek valamelyik „győzelmével” zárultak, azt mindig az egész párt megszenvedte. Az elmúlt években a tagság egy teljesen új generációval gyarapodott, akik felismerték, hogy ez így nem mehet tovább. 2018-ban Baerbockot és Robert Habecket épp azzal a megbízással választották meg, hogy integratív módon vezessék a pártot, menedzseljék a belső vitákat, folyamatokat és döntéseket. Sikeresen találták meg az egyensúlyt a különböző álláspontok között, ráadásul nagyon konstruktív módon. Annalena Baerbock sima és egyhangú jelölése is ennek a sikeres vezetői tevékenységnek a jele.«

A párton belüli konfliktusok feloldásával pedig a Zöldek energiáit a politikai ellenfelekkel folytatott küzdelemre tudja koncentrálni. Nem kis részben ez a kulcsa, hogy 2018 óta Robert Habeckkel közösen a Zöldeket a kispárti létből Németország egyik vezető pártjává változtatta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Infon hallgattam egy részletes elemzést. Ezek a zöldek már nem a régi, balos zöldek. Kancellárjelöltjük is igazából polgári politikus, zöld elkötelezettséggel, és a németeknél a zöld gondolat (klimaváltozás, újrafeldolgozás, etc.) a polgári ( akár CDU szavazós) körökben is egyre elfogadottabb, nem "úri huncutság, meg 68-s fiatalok álma" már. Igazából ez magyarázza a népszerűségét, akkor amikor a hagyományos, országos baloldal, (a szocik) lecsúszott, a Linke meg regionális, keleti párt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés