Amikor Ottlik eljött a forgatásra, azt soha nem felejtem el – Udvaros Dorottya mesél filmélményeiről

2021. május 1. 12:05
„Egyszerűen rajongok azokért a filmekért, amelyekben a színészek kimagaslót alakítanak” – mondja nem titkolt elfogultsággal Udvaros Dorottya. Az Árvácska katartikus, a Csapd le csacsi! megunhatatlan, de Bódy Gábor Psyché-je mindent visz. Kedvenc filmjeiből szemezget Udvaros Dorottya.

„Az első fontos film az életemben Ranódy László Árvácska című filmje, Mélyen megrázott az a történet, rettenetesen sírtam, amikor láttam, igazi katarzist éltem át. Minden ízében csodálatos az a film! Egészen elképesztő, hogy Ranódy megtalálta a főszereplőt, nem is tudom, hány éves lehetett ez a kislány akkor, de úgy tűnt nekem, mintha mindent tudott volna már a filmezésről. Persze ez nem csak az ő tehetsége volt elsősorban, hanem Ranódy fantasztikus szeme, érzékenysége.

Hogy egy vidámabb filmre váltsunk, Timár Péter Csapd le csacsi!-ját mondanám, imádom azt a filmet. Mindig is szerettem, még most is, és engedtessék meg nekem az elfogultság: egyszerűen rajongok azokért a filmekért, amelyekben a színészek kimagaslóak. És ebben mindenki az. Az a színvonal, amit mindannyiuktól látunk, a világ bármelyik pontján megállná a helyét. Fantasztikus alakítások vannak benne, egészen lenyűgöző. És a film humora tökéletes. Megunhatatlan!

 

Árvácska (Ranódy László, 1976)

 

És akkor jöjjön egy saját film. Nem olyat választottam, ami a figyelem fókuszában van, de nekem mégis nagyon fontos, több szempontból is. Ez pedig a Dömölky János által rendezett Hajnali háztetők.

Az az éjszaka, amikor Ottlik Géza meglátogatott bennünket a forgatáson, azt az ember soha nem felejti el!

Már az is ajándék volt, hogy ebből a műből filmet készítünk. Nagyon szeretem Dömölky Jánost, és ha csak tehetem, megragadok minden alkalmat, hogy felhívjam rá a figyelmet. Alapvetően tévéfilmeket rendezett, de ez mozifilm volt. Fantasztikus alkotó volt János, többször dolgoztam vele, minden alkalommal maradandó élmény volt, sokat tanultam tőle. Minden elem a helyén van a filmben, csodálatos alakítások vannak benne.

 

Psyché (Bódy Gábor, 1980)

 

Végezetül nagy kedvencem Bódy Gábor Psyché-je, a magyar filmtörténetnek szerintem az egyik legfontosabb darabja. Sajnos Bódyt nagyon korán elveszítettük, pedig egy egészen rendkívüli, különös világú, öntörvényű alkotó volt. Már maga az irodalmi alapmű is a szívem csücske, de hogy ebből a versformájú költeményből valaki képes volt ezt a filmet úgy megcsinálni, hogy egy teljesen önálló, szuverén alkotás szülessen, az lenyűgöző. Ehhez jön még Cserhalmi Gyuri fantasztikus alakítása, színészi pályájának szerintem az egyik legfényesebb pontja. Felejthetetlen film született.”

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés