A vakcinaútlevél nem lehet a tagállami kormányok játékszere

2021. április 29. 15:09

Ujhelyi István
Hírklikk
Rendkívül nevetséges volt a Fidesz magatartása.

„Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amelyek az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat. Magyar EP-képviselőként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnökeként azt a határozott álláspontot képviseltem a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott.

A mostani parlamenti döntéssel végül azt a bizottsági javaslatot erősítették meg, amely a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként. Mindegyik olyan módosító indítványt megszavaztam, amely lehetővé tette volna, hogy a pusztán tagállami hatóságok által engedélyezett oltóanyagok is automatikusan elfogadottak legyenek az igazolványban. Ezek végül nem kaptak többséget.

Nem kérdés ugyanakkor, hogy egy, a mostanihoz hasonló világjárvány kezeléséhez szükség van egy olyan egységes és jól koordinált igazolvány-rendszerre, amely garantálja az európaiak egészségét és biztonságát, valamint megnyitja belső határainkat, lehetővé téve ezzel újra a szabad, pontosabban a szabadabb mozgást. Ez nem csupán a turizmus gazdaságilag is életbevágó újraindítása, de például a nemzetközi kereskedelemben dolgozók, az ingázók vagy épp a külföldön tanulók problémamentes közlekedése miatt is elengedhetetlenül fontos. Éppen ezért, a végső állásfoglalást – az általam támogatott módosítók elbukása mellett is – támogattam a turisztikai szakma érdekében. Továbbra is fenntartom, hogy egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés