A magyar médiáért aggódik az amerikai külügyminiszter

2021. április 29. 7:57
Blinken azt is elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását.

Interjút adott a Telexnek Antony Blinken, az új amerikai külügyminiszter.

A magyar felmenőkkel is rendelkező, korábban Obamának is dolgozó Blinken azt mondta, az Egyesült Államok és a Biden–Harris kormány elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását.

„Ezek a dolgok nem lehetnek összeférhetetlenek. Várakozással tekintünk arra, hogy megtaláljuk a módját, hogy együttműködhessünk Magyarországgal számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, különös tekintettel a biztonságra, a bűnüldözésre, valamint a gazdasági és energetikai területekre. Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat, és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó” – mondta.

Blinken – aki a nyilvánosan elérhető adatok alapján még nem egyeztetett Szijjártó Péterrel a kétoldalú kapcsolatokról – kitért a magyar sajtó helyzetére is. Szerinte „a demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet”.

„Kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak, hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát” – vont párhuzamot a Szovjetunió időszakának sajtóhelyzete és a jelenlegi állapotok között, ironikusnak nevezve a hasonlóságot.

A beszélgetést, amelyen szó esett a geopolitikáról is, alább lehet megtekinteni.

Címlapkép: Antony Blinken amerikai külügyminszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 334 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, hogy támogatnátok, támogatjátok a kormányunk ellenzékét, ugye?
Gyurcsányt és bandáját. Ügyes!

Válaszok:
pollip | 2021. április 29. 10:48

"hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását."

A jogállamiság előmozdítása... ez egy nagyon szép kifejezés.
De vajon mi az értelme?

Az a szép ebben, hogy torz médiaviszonyokat delirálnak, miközben a
Telexen keresztül üzennek a kormánynak. Nincs itt valami ellentmondás
féle?

"Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat, és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó"
1. Kinek sérülnek Magyarországon az emberi jogai? (zsidóknak, feketéknek, cigányoknak, magyaroknak, jászoknak?)
2. Melyik demokratikus intézmény van rossz (?) állapotban? (Az országgyűlés, a kormány, vagy a bíróságok?)
3. Mi az, ami be van tiltva a magyar sajtóban, tehát hol nem érvényesül a sajtószabadság? (antiszemitizmus, holokauszt és bolsi rémtettek relativizálása, valamint az amerikai imperializmus bírálata.)
4. Megjelenhet-e a sajtóban egy amerikai tisztviselő hazudozása, amelyet a kormánnyal szemben, az ellenzék támogatása végett folytat? (igen)

Én emlékszem még arra, amikor az összes csatorna balooldali volt, az egyetlen nézhető közéleti műsor a Budapest tv-n futó Sajtóklub volt...
Aki tv-t akar vegyen magának.....ugye drágáim?
Egyszerűen ez az egész arról szól, hogy nem bírják elviselni, hogy a jobboldal ugyanannyi felületet kap, mint ők. A véleményszabadság szellemében természetesen...
Mi a terv?
Megint s csapból is a liberálfasizmus folyjon?
Van ilyen is, olyan is, lehet választani.
A telex olvashatatlan.
Kényszeríteni akarnak, hogy olvassam!?!
Vagy mi a terv?

De most tényleg... KONKRÉTAN mi a terv?
A közpénz 10%-át ezentúl adjuk a telexnek?
A senki által nem nézett közmédiában kapjanak több lehetőséget?
Foglalják törvénybe, hogy mindenki kötteles reggel a telexet elolvasni?
Mi a terv? Mit szeretnének konkrétan?

Nem mellesleg komolyan aggódom az USA durván kiegyensúlyozatlan médiahelyzete miatt...

Hogyne emlékeznék. A válaszra is. A válasz ugyanaz.

Mégis mi a fenét akartok a sajtóval? Mi bajotok van a sajtószabadsággal?

A Nők lapja úgy nyomatja a genderpropagandát, hogy bármelyik amerikai egyetem elégedetten csettinthet.

És máris megkapjuk a választ arra, hogy mi is a baj a Fudan- nal. Nem amerikai propagandát tol.

Semmi válasz arra, hogy mégis mit jelent a média prularizmus!

MI A FÉSZKES FENÉT AKARTOK?

Vagy azt, hogy az állam jelentessen meg balliberális lapokat? Hol a szent piac?

Talán azért, mert veszteséges volt? A jobboldal sem tart el egynél több napilapot. Nektek is van egy, mi a probléma?

Ha nem lenne internet, akkor soros cseh média mágmása, nem a Telexbe tolná a pénzét. Hanem egy napilapba.

Rohadék elnyomó redvák.

"Interjút adott a Telexnek Antony Blinken"
A Telex, a magyar ikon, a média zászlóshajója, az összes magyarországi Watergate felderítője, a lánglelkű jakobinus-szabadság megtestesítője, Oscar-, Média-díjak sokaságát bezsebelő humánérték, a Világörökség Része.
Ezért nyilatkozik a Telexnek az USA külügyminisztere, aki egyébként megtiszteltetésnek veszi, ha nyilatkozhat egy akkora nagyágyunak, mint maga a Telex...
Nyilvánvaló az is, hogy G. Soros és a Telex között SEMMIFÉLE kapcsolat nem létezik és soha nem létezett.
Nyilvánvaló továbbá, hogy Dull Szabolcs, a Telex-vezér nem ügynök, és soha nem volt ügynöke a nemzetközi szabadságért küzdők cinkelt céhének, a céhnek, akik közül sokan zsidónak mondják magukat, mint pl. a Külügyminiszter úr és maga G. Soros.

Miért van az, hogy a demokrácia féltése amerikai módra inkább aggodalmat generál az emberek többségében. lesz katonai bevonulás is?

Ennek a hírnek legjobban a gyökértelen, egykoron Moszkvát, most a nyugati erőközpontokat kiszolgáló hazaárulók, továbbá a műveletlen, alulinformált, tájékozatlan demagógok örülnek. Összességében azok, akik törvényes úton, demokratikus választások révén nem tudják megnyerni a többség támogatását. Az idegen zsoldosok, az országot lerablók.

Kíváncsi leszek, a nemzeti önállóságára büszke Magyarország meddig lesz képes talpon maradni. Mi jöhet még? Merénylet, eltitkolt vegyi fegyver raktár?

S nézzük végig a sort, kik tapsolnak ennek naponta lelkesen, kik várják a "felszabadító" globális nagytőkét? Amely hatalomra juttatja a globális nagytőke lunga manusát.

Van az ellenzéki politikusokban szemérem, önérzet, önbecsülés?

Mi lenne a megoldás szerinted. Évente új főügyész, vagy a nép cserépszavazással választja, vagy nyílvetés.

Hogy értsed, nekem nagyon megfelel Polt főügyészsége, szakmabeli vagyok tisztességesen csinálják az ügyészséget. Magam a fideszre szavaztam azzal, hogy nekem megfelel a Polt.
Természetesen, ha másnak más a véleménye, rendben, szavazzon másra, ha kellő pol támogatottság van mögögtte, másképpen lesz.
Ez kb. olyan, mintha belpofáznék abban, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság tagjának a kinevezése TÉNYLEGES ÉLETFOGYTIGLANI, az elnök nevezik ki.
Lehet, hogy ezt én mélyen igazságtalannak tartom, hogy az elnök nevezi ki a bírót (nálunk az Országgyűlés a Poltot). Azonban ha az amiknak nem tetszik a dolog, akkor módosítsák az alkotmányukat.
Ti is a magyart, ha a nép titeket akar és ezt akarja (nem akarja).
Van még kérdésed?

Kell venni tőlük néhány repülőt vagy valami mást és befogtuk a szájukat.

És ebben mi volt a válasz?

Megismétlem akkor mégegyszer: ha nem lenne internet, akkor a Telex nem kapott volna internacionalista támogatást, hanem egy napilap kapná. És nem utolsó sorban a hagyományos médiát is többen használnák...

Miért ne írhatna? Azért , mert ti fellapoztátok a Bibliát és kiolvastátok belőle?

Hahaha!

Amikor kormányon voltatok, akkor nem zavart benneteket a média túlsúly, mert függetlennek hazudtátok. Vegyetek magatoknak médiát, Bige és Tóth lopott eleget, hogy csináljatok magatoknak.

Nem az a baj veletek, hogy hazudtok, hanem az, hogy el is hiszitek, amit hazudtok.

Gyurcsány egyébként papírt is látott, Orbán bűnösségéről.Vajon miért nem követelitek, hogy adja ki?

Az öszödi beszédben, mintha Gyurcsány saját szájúlag mesélte volna el hogy felétek ez hogy megy! Persze ő nem bement, hanem berendelt...

Miért kellene erről nekúnk írni?

Vajon az nem érdekel benneteket, hogy Gyurcsány hová tüntet el nyomtalanul napi Egymillió kilencvenezer forintot az év minden egyes napján?

És a ti lapjaitokban mikor olvasunk Pikó lakáseladásairól? Vagy Bige ügyeiről, vagy Gyurcsány napi zsebpénzéről? A főváros busztenderéről?

Nyilván ezekről nem szívesen beszél az ember, de miért kéred számon mástól, amit te magadra nézve nem tartod kötelezőnek?
Talán csak nem azért, mert ti különleges anyagból vagytok gyúrva?

2007-ben nem volt válság. De ti már akkor is bajban voltatok. Amikor minden más állam növekedett, nálunk csökkent a gazdaság.

Szóljon már valaki az amerikai külügyminiszternek, hogy nagyon aggódom az amerikai demokrácia állapotáért. Milyen demokrácia az, ahol halottak is szavazhatnak, az élők közel felének pedig nem érdemes elmennie szavazni, mert előre tudja, hogy a szavazata nem fog számítani. És nagyon aggódom az amerikai polgárok élethez való jogáért, amiatt, mert minden bekattant hülye vehet a boltban egy sorozatlövő fegyvert és lekaszabolhatja az embertársait, ahogy az nap mint nap történik is.

Mutass egy olyan sajtóterméket, ahol nem ez a helyzet!

Az USA-ban, a demokrácia hazájában ment a huzavona, hogy a legutóbb kinevezett bíró a Trump embere volt, az előző meg liberális.
Amit te akarsz, ahhoz a Holdról kellene hozni embereket.

Én sem állnék szóba a 444-el, vagy a klubrádióval.
Kérdezd meg erről a jobboldali sajtó bojkottáló ellenzéket, hogy ők miért nem.

Attól, hogy a Vadai nem nyilatkozik mondjuk a Hírtvének, nem hiszem, hogy satószabadsági kérdés.

Szóval szerintem nincs igazad. Sajtószabadság az, ahol a tartalmat nem cenzurázza az állam.
A médiumok úgyis maguk úszanka a tulajdonosaik ölébe. Szerintem ez utóbbi a kérdés.

Nem érted. Mutass egy olyan sajtóterméket, amelyik nem ilyen!

Az a baj, hogy nemcsak nekünk hazudsz, hanem magadnak is. Az a genderidiotizmus ami ott van, az nem Trump bűne.

Nem véletlen, hogy senki sem szól hozzá, amit írsz. Tökéletes leírása a dolgoknak.

Ja, bruttó. Nettóban meg menjen a francba a kommunista liberális nyomulás norvégalapostul, meg nyitotttársadalmastól.

Szerintem nettot akartál írni, de ostoba hívő vagy, mint barmelyik dékás, a gazembereken kívül.

Megnevettettél az utolsó mondatoddal....biztonságos nyugat. Pont Franciaország.

Visszatérve Kínára és Oroszországra, írtad, hogy nem demokratikus országok, ezért szégyen, hogy Orbán üzletel velük. Ezek szerint Németországot, Merkelt is elítéled, mivel nem szereted a kettős mércét alkalmazni, ugyanis kölcsönösen egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei.

Ugye keményen elítéled az amerikai vezetést is, Irak, arab tavasz, Afganisztán, s hosszú a sor.

Ugye elítéled Franciaországot is, amely ENSZ felhatalmazás nélkül bombázta Líbiát - Kadhafi megbuktatásának módja is biztosan sértette igazságérzetedet - , s kedvükre bombázgatnak Szíriában is. A volt gyarmatok változatlan kizsákmányolása is biztosan érzékeny pont számodra.

Arról mi a véleményed, hogy amikor Azerbajdzsán örmény területeket kapott vissza, napokon belül olasz, baloldali parlamenti képviselőket is magában foglaló üzleti delegáció utazott Bakuba, felajánlva az olasz befektetéseket. Tudod, azokhoz mentek, akik a te olvasatodban biztosan szintén nem demokraták.

Halvány fogalmad sincs a világ működéséről, kizárólag a Magyarországgal, magyarokkal szembeni becstelen napi gyűlölet éltet, ezt szítod undort keltően. Biztonságos országnak Magyarországot hívják.

Az kielégít, ha azt mondom, hogy nincs értelme két ostoba embernek egymással vitatkozni? Különösen, ha a tényeket kényesen megkerülöd, neveld a francia antiszemitákat, ha bajban leszel, nyugodtan gyere haza. Sajnálom, hogy nem ismered Köves Slomó elemzéseit. Az összes egykori koncentrációs tábort gyermekeimmel együtt végigjártam, sírtam. Nincs jogod senki felett ítélkezni. Azt ugye tudod, hogy kik támogatták Horthyt Estorilban, de felesleges is erről beszélni, teljesen tájékozatlan, s egyoldalú vagy. Senki sem tekinti Horthyt ártatlannak, de a pesti gettó többségének túlélése nélküle nem következett volna be. Tudod, a tehetős zsidók a takarítónővel együtt szabadon távozhattak, a többséget cserben hagyták. Te miért nem itthon véded az érdekeinket, ez küzdelmesebb lenne? Nincs morális alapod beleszólni az itthoni ügyekbe.

Kedves de France!

A magam részéről nem vitatkozom tovább, elnézésedet kérem, ha megsértettelek. Történelmi léptékű változások, kihívások szereplői, nézői, ámulói vagyunk, amik az összefogást, s nem a széthúzást követelik meg a józanul gondolkodó emberektől. Mindenkinek emberi léptéket meghaladó feladata van, ami időnként igényli önmagunk meghaladását is. Egyéni és közösségi térben is. A legjobbakat kívánom Neked.

Köszönöm, egyetértünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés