Negyven éve lappangó Pilinszky-feljegyzések kerültek elő Székesfehérváron

2021. április 28. 15:16
A keményfedeles füzetben a költő zenékkel és álmaival kapcsolatos feljegyzései találhatóak élete utolsó szakaszából.

Juhász Anna költő a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából készülő videósorozata első epizódját forgatta Pilinszky életének utolsó lakhelyén.

„Pár napja még azt hittem, csak városi felvételeket tudok majd készíteni a séta alkalmával. A székesfehérvári élő bejelentkezésünk után azonban megkeresett Bokros Judit újságíró, akinek édesanyja, Bokros Jánosné Pilinszky egykori főbérlője. Az is kiderült, hogy még ma is abban a lakásban lakik, amit egykor a költőnek kiadott. Jeleztem, hogy szívesen váltanék pár szót az édesanyjával” – mondta el a felfedezés kapcsán a kultura.hu portálnak. 

Az április 24-i találkozóra készülve Bokros Jánosné egy addig sosem látott füzetet talált, tele feljegyzéssel, Pilinszky kézírásával.

A füzetet senki nem látta korábban. Bokros Jánosné a műsorban elmesélte, hogy kétszer találkozott a költővel, egyszer 1980 nyarának végén, amikor Pilinszky János és felesége, Ingrid Ficheux megtekintették a panellakást. Meg is felelt számukra, ám Pilinszky végül egyedül költözött be – írja a kultura.hu.   

Bár a költő sok támogató barátra talált a városban és a házban, mégis a világtól elzárkózva élt. Sok zenét hallgatott, amiről a füzet lapjai között található magnók, kazetták és műszaki tárgyak borítói is tanúskodnak - idézte fel az egykori főbérlő. A negyven évig lappangó füzetben jórészt zenei feljegyzések olvashatók, azoknak a zenéknek, zeneszerzőknek a listája, akiket Pilinszky hallgathatott, de vannak benne családi utalások, rövidebb és hosszabb bejegyzések is, valamint álmok leírásai. A füzet hamarosan a jogörököshöz, Kovács Péter művészettörténészhez, a költő unokaöcscéhez kerül, aki az eddig látottak alapján is megállapította, hogy a jegyzet egyértelműen Pilinszky kézírása – olvasható a kultura.hu cikkében.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"lappangó Pilinszky feljegyzés" ... khm izé ...

Hányódó, vagy elfekvő, vagy felfedezetlen, vagy eddig ismeretlen-kiadatlan: ezek megfelelőbbek lettek volna.

Pilinszky minden megnyilatkozása érdeklődésre tarthat számot: szuper-intelligens, mélyérzésű, nagy műveltségű, a keresztény világnézetét a hétköznapi témákban is találóan kifejtő művész volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés