Júniusban jöhet az uniós oltásigazolás, amin egyelőre nem szerepelne az orosz és kínai vakcina

2021. április 27. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül nem vennék fel az uniós szintű igazolványba az orosz és a kínai vakcinákat.

A héten csütörtökön tárgyalja az Európai Parlament az uniós oltásigazolvány kérdését, a tagállamokat tömörítő Tanács már elfogadta saját álláspontját a kérdésben. Ha az EP dűlőre jut, utána megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások a szabályrendszer végső kialakításáról.

Az EP illetékesei a Portfolio összesítése alapján csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi használatra engedélyezett oltóanyagokat vennének fel az európai oltási igazolványba. Mivel az orosz és a kínai vakcinák egyelőre egyik feltételnek sem felelnek meg, így az ezekkel a szérumokkal beoltott személyek akkor utazhatnának be egy másik tagállamba, ha annak ez nincs ellenére. Ismert, hogy a Szputnyik V nevű orosz oltóanyag fejlesztője már kérte az EMA jóváhagyását, és ha megkapja az engedélyt, akkor ez a vakcina is bekerülhetne az oltási igazolványba. 

A képviselők remélik, hogy májusban sikerül majd nyélbe ütni a megállapodást a Tanáccsal, és így már júniusban hozzá lehet majd férni EU-szerte a dokumentumhoz. A Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék. Az oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.

Nyitókép: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP

Összesen 239 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No comment.

Nagyon "reális", hogy a fél világot (az arab olajsejkektől a kínai turistatömegeken át komplett Latin-Amerikáig) kizárnák Európából...

De szerintem már a szerb vendégmunkások be nem engedését is megérezné mondjuk Németország.

Várd ki a végét.
Lehet, hogy úgy értik, hogy jöhet a kínaival oltott arab olajsejk és kínai turista, jöhet az orosszal oltott szerb vagy orosz vendégmunkas, jöhet a kínaival oltott chilei és az orosszal oltott argentin - csak az ugyanezekkel oltott magyar nem mehet át Bécsbe...

De. A németek is.
Csak a legrosszabb forgatókönyvet vázoltam fel. Valószínűleg sok nyugati döntéshozónak nem tetszik és egyre inkább nem fog tetszeni, ha a renitens Magyarország sikeresnek bizonyulna a politikamentes - azaz az orosz és kínai vakcinát is bevető - oltási programjával.

Félsz, hogy megcsippel? :-)

Igen!
Melyik tagállam teszi azt meg, hogy nem engedi be a kínai és orosz túristákat?

Az oltásigazolás el kell vetni úgy ahogy van. Nem tudni mekkora szörny lesz belőle öt év múlva. A szellemet a palackból kiengedni nem nehéz, de visszatenni, a jó ég tudja.

Az EU Bizottság, EU Parlament haladéktalanul felszólítja Magyarországot, hogy a kormány izzasztassa ki az orosz és kínai vakcinaoldattal beoltottakból az orosz és kínai szert, és a helyébe - majd szept-okt-nov-december hónapokban adasson be Pf - Pfejj... - Pfeizer szert...

Texasban és még néhány más államban megtiltották, hogy bárki bárkitől oltási igazolványt kérjen. Ez ellen a hülyeség ellen fel kéne lépni.

Pld. erről szól ez a hír is:
https://abcnews.go.com/Health/..

Szerintem az az Európai ország, mondjuk Görögország, vagy Horvátország felhagy ezzel az oltás-igazolvány marhassággal, nagyot szakíthat majd a turizmuson. Úgy gondolom, hogy Anglia az elsők között lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés