Nyi hao! – tűnődések kínai oltás után

2021. április 27. 9:27

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Lassan kifut az oltakozás első nagy hulláma, így szembe kell nézni a járványkezelés újabb kihívásaival.

E sorok írója nem is olyan régen regisztrált az oltásra, ehhez képest elég hamar meg is kapta a háziorvosától az ajánlatot: mehet Sinopharmmal oltakozni, ha akar.

Hagytam egy nap gondolkodási időt magamnak, átolvastam a hiteles sinopharmos tudnivalókat, ismereteket, becsatlakoztam egy kínaival oltakozós fb-csoportba is, a nap végére pedig eldöntöttem: oké, jöhet.

Hétfőn késő délután, a megbeszélt időpont előtt pár perccel, a helyszínen néma csend, nyugalom, üres járda, sehol senki: besétálok a dél-budai háziorvosi rendelőbe, csak a doki és az asszisztensnője van bent, kitöltöm a papírt, leadom, és

mire két szót váltanánk, az asszisztensnő már be is adja az oltást.

Mire az előre megbeszélt időpont perce eljön, már kint ülök a kötelező negyedórás várakozáson, addig is az orvossal beszélgetek.

Mint kiderül, ebbe a körzetbe mintegy 1500 ember tartozik, ebből mostanra már vagy 1200-an regisztráltak az oltásra, és ebből több mint 800-an meg is kapták. Ezek az orvos szerint nyilván magasabb, jobb adatok az országos átlagnál, persze ez a környék lakossági összetételének is a folyománya. Azt is megtudtam, hogy a hátralévő mintegy 300 regisztráltat értesítették a napokban felvehető kínai oltásról: közülük mintegy ötvenen – köztük e sorok írója – jeleztek vissza, hogy kérik. A nagy többségük viszont nem kért belőle.

A személyes történet ennyi: másnap délelőtt nincs semmi gond, az oltás helyét érzem minimálisan, de ez természetes. Kínaiul sajnos nem tanultam meg az éjszaka folyamán.

A nagy, országos történet a fontosabb: feltehető, hogy az e pillanatig regisztráltak legnagyobb része a következő néhány hétben megkapja az oltását.

A nagy járványsztori következő fejezete majd akkor indul el, hiszen

az oltások hétről hétre nagy mennyiségben érkezni fognak, miközben a regisztráltak lassan elfogynak.

Ellenben van több millió ember, akik eddig a legkülönbözőbb okokból nem regisztráltak.

Az egyik legfontosabb ügy mostantól a cigányok oltakozása kell, hogy legyen: Forgács István aggódó publicisztikában hívta fel a figyelmet lapunkban arra, milyen rövid- és hosszútávú hatásai lehetnek annak, ha a cigányság nagy része kimarad az oltakozásból. Erre minden döntéshozónak és helyi illetékesnek, s természetesen a roma társadalomnak, annak hangadóinak oda kell figyelnie.

És ez persze nem csak a cigányok ügye: a deprivált körülmények között élő minden honfitársunk felé is, ha szükséges, újabb és közvetlenebb eszközökkel kell eljuttatni az oltakozás hírét, lehetőségét, a beoltás könnyű és gyors biztosítását.

Meg kell akadályozni, hogy a magyar társadalom első- és másodosztályú állampolgárokra váljon szét

az oltások megléte vagy hiánya mentén. Ez egyszerűen nemzeti érdek.

A másik fontos ügy pont ehhez kapcsolódik: ez a védettségi igazolványok kérdése. Papíron jól és magától értetődőnek hangzik, hogy az igazolvány megléte alapján mostantól különbséget tesznek a különböző állampolgárok jogosultságai között. De a valóságban, az egyének és a nép lélektanát ismerve feltehetjük: mindez vad társadalmi és politikai vitákhoz vezethet majd – sőt, ez már el is kezdődött, és érzékelhető is a frusztráció fokozódása. 

A speciális magyar individualizmus fő jellemzője ugyanis a „nekem ne mondja meg senki, hogy hörr, hörr, hörr” jellegű gondolkodás, ami a kültelki proliktól a magasértelmiségig mindenféle társadalmi csoportban jelen van.

Ennek a protesthangulatnak a felszítása komoly következményekkel járhat, ám lesznek elegen olyanok, akiknek épp ez áll az érdekében.

Szóval csak óvatosan és körültekintően, érzékenyen a védettségi igazolvány szabályozása és hírverése kapcsán – mielőtt elszabadulnának az indulatok a most épp az igazolvány megléte vagy nemléte alapján kétfelé osztódó társadalom táborai között.

Aki pedig teheti és jól átgondolta, addig is oltakozzon!

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínaiak bevetették a legújabb fejlesztésüket a világ ellen.
Ne legyen kétségetek, 1 hónapon belül ez lesz a legnagyobb bajunk nekünk is.
A hülye propaganda meg majd ennek megfelelően változik.

"Az egészségügyi szakembereket is meglepte az Indiában tomboló koronavírus-járvány, amely - a hivatalos adatok szerint - már naponta hússzor több halálos áldozatot követel, mint februárban"

Nem értek egyet ezzel az aggódással. A kötelező oltás híve vagyok. Jól nézne ki, ha ezentúl a szülők dönthetnék el, hogy beoltatják-e a gyermeküket himlő ellen. Ha ez a micsoda itt komolytalan (ahogy 80 százalékunk számára alighanem az is), akkor mit hisztériázunk már másfél éve? Ha nem az, mert 6-8 százalék esetén akár halálhoz is vezethet, és nem tudható, hogy ki tartozik ebbe a 6-8 százalékba, akkor kötelező szolidaritást vállalnunk ezzel a beazonosíthatatlan 6-8 százalékkal. Ha viszont hallgatunk az ostoba liberális korszellemre és nem merjük kimondani a kötelező szolidaritást, akkor nincs más megoldás, minthogy bizonyos helyekre nem engedjük be a hülyéket és az önző szarházikat.

Önző szarháziból van errefelé jócskán, valóban. Hogy mennyi, azt autózás közben érzékeli az ember legjobban. De nehogy már ezekhez igazítsuk a normáinkat és az erkölcsünket!!! Az autós vadállatokat is meg lehetne fékezni, ha százezer forintnál kezdődnének a szabálysértések büntetési tételei és szakmányban ellenőriztetnénk az utakat (pl. vállalkozókra bíznánk a szabálytalanságok bemérését). A liberális patópálok ehelyett azt javasolják, hogy mindenki csak harminccal mehessen. Na, melyik a jobb?

Jön a nyár, mindenki menne nyaralni, bulizni. Turnusonként százezrek zsúfolódnak majd a Balaton-parton, mint tavaly. Abból a szempontból is nézhetné Rajcsányi úr, hogy azok, akik lelkiismeretesen beoltatták magukat, akarnak-e "nekem ne mondja meg senki" emberekkel együtt megszállni, strandolni, lángosozni és koncertezni.

Az ellenzéknek - látjuk nap mint nap - teljesen mindegy miből lesz konfliktus, csak legyen. Ha fent van, levetetnék, ha lent van, feltetetnék a sapkát. Egy kormány nem nézhet mindent választási szempontból. Különben is, szerintem a mi oldalunk szavazói döntően normális emberekből tevődnek össze, az idióták és vadállatok többsége alapból ellenzéki.

"Hagytam egy nap gondolkodási időt magamnak, átolvastam a hiteles sinopharmos tudnivalókat, ismereteket, becsatlakoztam egy kínaival oltakozós fb-csoportba is, a nap végére pedig eldöntöttem: oké, jöhet."

Na ez itt a baj: Gellért dokumentálta a magyar egészségügyi
szakemberekkel szembeni bizalmatlanságát! AZT MODTÁK A
LEGKOMPETENSEBB EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREK, HOGY AZ A JÓ
OLTÁS, AMIT BEADTAK!

Mert nem vagyunk egyformák, kívánt egyenlőség meg legfeljebb a törvény előtt lehetséges, ideális esetben. A többi utópia.

Nagyon különböző körülmények közé születünk, NAGYON különböző adottságokkal. CSAK nagyon korlátozottan tehetünk arról, h. mik vagyunk. Fölneveltem jól-rosszul négy különböző adottságú, gondolkodású gyereket, nem is nagy korkülönbség van köztük. Az egyiknek az volt a természetes, h.- igyekezzék megfelelni, ezzel nagyban megkönnyítette az egyébként nem nagyon könnyű életünket. A másik igyekezett kitapintani és feszegetni a határait. Az első szorgalmas és értelmes, a másik, a feszegető, nagyon kitartó, eredeti gondolkodású és eszes. Nagyjából ugyanannyira vitték, akivel több volt a nehézség, annak a teljesítményét értékelem többre, annál is inkább, mert szintén a 4 gyermekes lét mellett kötött ki.

Egyenlőség? Felejtsd el! A teljesítmény, a jellem és szellem számít és mindig számítani fog, honnan jövünk és mit hoztunk magunkkal, sőt ez a hozomány ugyanonnan is nagyon különböző lehet.

Kálvinék erre zseniálisan ráéreztek, bizonyos fokig magunkban hordjuk a sorsunkat.

Nyilván oltakozni kell, mindenkinek, ahogy sorra kerülhet. Mindegyik vakcina jobb, mint gégemetszve a lélegeztető gépen, majd távozni az örök vadászmezőkre.

Miután közérdek a minél teljesebb körű átoltottság, jogos, h. aki a közérdeket is szolgálva beoltattja magát, mentesüljön karantén-szerű tiltásoktól. Ez a Szent, Nagy Nyugaton meg fog valósulni. Ezúttal követni fogjuk a példát. Nagyon fáj, h. a beoltottság általánosabbá válásától kevesebb lesz a Covid halott?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés