Budapest Pride: Sajnáljuk Novák Elődöt

2021. április 26. 22:03
A Novák Előd által vágyott jogvita egyszerűen nem létezik, nem foglaltak be előlünk semmit – közölte a Budapest Pride sajtóirodája az Index érdeklődésére.

Novák Előd viszonya Pride-al és szimbólumaikkal már több komikus pillanatot okozott a közélet követőinek, kapcsolatuk továbbra is kiélezett.

 

Előzmények

A napokban terjedni kezdett a hír, ahogy mi is megírtuk: Lefoglalta a Pride elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk.

Februárban jelentették be a szervezők, hogy idén júliusban, egész pontosan július 24-én tartanák a Budapest Bride felvonulást. Az idei szlogen – „Vedd vissza a jövőd!” – az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál.

Természetesen számunkra a legfontosabb mindannyiunk egészsége és biztonsága, így folyamatosan figyelemmel kísérjük a COVID-19 vírus visszaszorítása érdekében tett korlátozó intézkedéseket, szabályokat, lehetőségeket és ezeket figyelembe véve tervezzük, szervezzük az idei Fesztivált és Felvonulást” – írják weboldalukon.

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke Facebookon közzétett bejegyzésében azonban jelezte: pártja lefoglalta a Pride elől a legfontosabb budapesti közterületeket, mert, mint írta, a szervezők „törvénysértő módon már a rendőrségi bejelentés előtt hirdetni kezdték a júl. 24-ei felvonulásukat”.

A politikus azt írja, a felvonulást a kijárási korlátozás ideje alatt, „jogszabálysértő módon éjfélkor személyesen jelentették be”, ezért most arról folyik jogvita, hogy a párt vagy a Pride bejelentése született-e meg előbb.

A Pride reakciója

A Budapest Pride Felvonulás, mint minden tüntetés, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. A gyülekezési törvény szerint abban az esetben, ha két demonstrációt azonos időpontra és helyszínre jelentenek be, a gyülekezési törvény azt a bejelentőt részesíti előnyben, aki hamarabb tette meg a bejelentést, ezek pedig mi voltunk. A járványhelyzet miatt jelenleg tilos tüntetést szervezni, ezért a rendőrség egy ún. feltételes tiltó határozatot adott ki a bejelentett gyűlésünkre, ami hatályát veszti akkor, amikor megszűnik a gyülekezések ideiglenesen tilalma” – közölte a Budapest Pride.

Azt is írták: Igazából sajnáljuk Novák Elődöt, és minden olyan politikai szereplőt, akitől több évtizedes közéleti szerepvállalás után is csak annyira telik, hogy ledarál egy mesekönyvet, hazugságokkal hergel a Budapest Pride Felvonulás ellen, vagy szivárványzászlókat lop. A Budapest Pride szerint,

ha Novák Előd jelezné, hogy szeretne például arról tájékozódni, hogy hogyan tehetné LMBTQ-baráttá a pártját, nagyon szívesen segítenek ebben

Válaszolt a BRFK

A Mi Hazánk állításaival kapcsolatban a rendőrséget is megkereste az Index, a BRFK Kommunikációs Osztálya pedig azt a tájékoztatást adta, hogy több magánszemély tett bejelentést a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó, 2021. július 24-én tartandó gyűlésekről.

Az ezekkel kapcsolatos határozatokat (melyeknek többsége „feltételes tiltó”) a BRFK a rendőrség honlapján közzétette.

A benyújtók között található Novák Előd és Dúró Dóra is, és valóban a bejelentések lefedik a főváros ismert, központi közterületeit.

A hatályban lévő jogszabály (a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet) alapján jelenleg tilos gyűlést szervezni, tartani. Jövőbeli jogi helyzettel kapcsolatban állást foglalni túlmutat a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörén” – nyilatkozta a BRFK.

Nyitókép: Mónus Márton – MTI

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát őt mondjuk én is, de egészen más okból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés