Az MSZP már nem spórolna az egészség- és oktatásügyön

2021. április 25. 12:59
Tóth Bertalan társelnök szerint a közoktatás fideszes átalakítása teljesítményromlást okozott.

Az MSZP szerint a „gyilkos koronavírus-járványnak” kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy mindenki megértse: az egészségügyön és az oktatáson nem lehet spórolni – mondta a szocialisták társelnöke vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan kiemelte, az MSZP előválasztási programja éppen azt tartalmazza, hogy több pénzt kell fordítani ezekre a rendszerekre. Úgy fogalmazott: „Most saját szemünkkel láthatjuk, milyen következményekkel jár, ha egy kormány éveken át sorsára hagyja az egészségügyet”.

Hangsúlyozta, Magyarország még az orvosbérek emelése után sem költ annyit az egészségügyre, mint az uniós átlag, ennek következtében eladósodtak a kórházak, orvos- és nővérhiány van, valamint „kilométer hosszúak” a várólisták.

Tragikus a közoktatás átalakítása a szocialisták szerint

Az ellenzéki párt társelnöke szerint a közoktatás fideszes átalakítása tragikus teljesítményromlást okozott a diákok körében, ráadásul nem eltünteti, hanem elmélyíti a társadalmi különbségeket.

Az MSZP ezért az egészségügy, valamint a köz- és felsőoktatás gyökeres átalakítását kezdeményezi – hangsúlyozta Tóth Bertalan, hozzátéve, gondoskodó, esélyteremtő államra és fejlett önkormányzati rendszerre van szükség.

Kiemelte, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése mellett drasztikusan csökkentenék a várólistákat, több gyermek- és háziorvost szeretnének, és minden egészségügyi dolgozó bérét úgy növelnék, hogy 2024-re érje el az uniós átlagot.

Újból államosítanának

Tóth Bertalan elmondta, az oktatásban mindenkinek biztosítanák a tehetsége által kiérdemelt továbbtanulást.

Egyetlen fiatal sem kallódhat el”

– tette hozzá.

Szólt arról is, megteremtenék a világnézetileg semleges oktatás feltételeit, öt évfolyamos alsó tagozatot vezetnének be, hogy a diákok biztos alaptudáshoz jussanak, a tankötelezettség korhatárát 18 évre emelnék, csökkentenék a pedagógusok heti kötelező óraszámát, a „privatizált egyetemek pedig újra köztulajdonba kerülnek és visszaadjuk a szabadságukat”.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Mónus Márton

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Tóth Bertalan társelnök szerint a közoktatás fideszes átalakítása teljesítményromlást okozott."

Ja, azért nem tud Kunhalmi helyesen írni!

,,Kutyából,
nem lesz szalonna,
A suszterból,
primadonna,
Szalmalángból
nem lesz kráter
Nyúlból,nem lesz
hózentráger,,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés