A román belügyminiszter figyelmeztetett a kisebbségi nyelvhasználat biztosítására

2021. április 23. 7:14
Belügyminisztériumi felszólítást küldtek a romániai a prefektusoknak, hogy figyeljenek a kisebbségi jogok betartására – adta hírül a Székelyhon.ro oldal.

A Székely Figyelő Alapítvány még tavaly folyamodott Klaus Iohannis államelnökhöz, hogy szólítsa fel az állami intézményeket a nyelvhasználati jogok tiszteletben tartására. Végül az államelnök hatáskörére hivatkozva a belügyminisztériumhoz továbbította a kérést, amely végül felszólította azon romániai települések vezetőit és tisztviselőit, ahol a lakosság arányát tekintve a kisebbségek meghaladják a 20 százalékot, hogy tartsák tiszteletben a kisebbségek nyelvének használatára vonatkozó jogszabályokat, a közelmúltban ugyanis számos visszaélést tapasztaltak.

A levél felszólítja az illetékeseket a törvény betartására, és az esetleges visszaélések büntetését is kilátásba helyezi.

„Innen kezdve immár a mi felelősségünk is, hogy mi történik tovább. Mert lehet továbbra is románul fordulni különböző intézményekhez (még Székelyföldön is), abból a megfontolásból, hogy úgy gyorsabban lehet haladni, vagy attól félve, hogy ha azt magyarul tesszük, akkor ellenszenvet váltunk ki magunk és/vagy az ügyünk iránt. De azt is megteheti mindenki, hogy kinyomtatja és magánál hordja a minisztériumi felszólítást és a megyéje prefektusának a válaszát a levelünkre, és bátran használja anyanyelvét, ha pedig valahol ellenállásba ütközik, akkor felmutatja ezeket. Sőt azt is megteheti bárki, hogy ha valahol rendellenességet észlel, akkor felhívja rá a megyéje prefektusának a figyelmét. Vagy jelezheti ezt az alapítványnak is, hogy az intézkedhessen” – fogalmazott Árus Zsolt székely civil jogvédő.

„Minden jog annyit ér, amennyit használunk belőle. S mindannyiunk lehetősége (de felelőssége is) az, hogy rászoktassuk (lényegében visszaszoktassuk) az erdélyi közhivatalnokokat arra, hogy használják a magyar nyelvet” – szögezte le a Székely Figyelő Alapítvány vezetője.

Fotó: MTI Fotó: Landman Consulting Services

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés