Világszintű Green Dealt!

2021. április 22. 18:00

Marnitz István
Népszava
Az ember lassan, de biztosan elpusztítja a földi életet, így önmagát is.

„Pedig a probléma világos. Az ember lassan, de biztosan elpusztítja a földi életet, így önmagát is. Ez a tény. A tudósok kiszámították. Hogy Trump csak a golfpálya zöldjét látta? Hogy Putyin örül a szibériai nyárnak? Hogy mi az a másfél fok? Vagy akár négy? Kit érdekelnek a jegesmedvék meg a korallok, ugye? De felőlünk aztán Florida, Hollandia meg Velence is elsüllyedhet, amíg mi a hiperben mindent megvehetünk, nem?

A problémákat egyelőre szokás szerint a szőnyeg alá söpörjük. A »fejlett világ« csak a kellően távoli jövőre tesz vállalásokat, mi meg nyomjuk a gázt, vesszük a palackos vizet, pöcköljük a csikket. A tudósok, aktivisták egyre dühösebb, »demostmártényleg« –figyelmeztetéseit egy »jaj, ne nyomassz már« – sóhajjal áttekerjük, a flegmák és a méregzöldek között újabb társadalmi szakadék reped. Közben pártunk s kormányunk, csakis érettünk fáradván, ellenáll Brüsszel mocskos, sorosista, zöld elnyomásának. A pénzüknek kevésbé, miközben Orbánék fő üzenete, hogy a környezetvédelem ne okozzon aránytalan károkat a családoknak. Röhej!

Pedig a megoldás viszonylag egyszerű. Úgy hívják, törvény. Ezzel a bevett módszerrel szokás a jókedv, az ösztön ellenében érvényesíteni a magasabb rendű közjót. A fenti ellentmondások áthidalására a világ kormányainak egy leginkább az EU-ra hajazó, napi környezetvédelmi szabályokat alkotó szervezetet kellene alapítaniuk. Kivételesen. Amire persze lehetne köpködni, de legalább – a mostani dorgálós-simogatós időszaknak köszönhetően – léte sem lepne meg senkit. A regulát viszont már érti cég, politikus, polgár. Talán így még meglelhetjük a hátunkon az ejtőernyőt.”

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés