Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát

2021. április 22. 19:11
Hét napon belül be kell fejeznie tevékenységét három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának, és el kell hagyniuk az országot – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

 A sajtótájékoztatón részt vett Ivan Korcok külügyminiszter és Jaroslav Nad védelmi miniszter is. A kormányfő a lépést a „geopolitikai helyzettel és a csehországi történésekkel” indokolta.    

A geopolitikai térségünkben fennálló helyzetre és az aktuális csehországi történésekre

(...) való tekintettel, továbbá a szövetséges országok szolgálataival együttműködő hírszerzői forrásaink információinak alapos kiértékelése után szeretném bejelenteni, hogy hét napon belül három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának be kell fejeznie tevékenységét, és el kell hagynia az országot” – szögezte le Eduard Heger közleményében, amelyet a szlovák kormányhivatal az MTI-nek is eljuttatott.    

A miniszterelnök egyúttal ismételten szolidaritását fejezte ki Csehországgal, melyet teljes támogatásáról biztosított.    

A közlemény szerint hangsúlyozta: a szlovák kormány prioritása, hogy garantálják az ország és lakosai védelmét. Hozzáfűzte: ehhez hozzátartozik a biztonsági kockázatok kiértékelése is annak érdekében, hogy a Szlovákiában működő diplomáciai missziók a szlovák törvényekkel és a nemzetközi megállapodásokkal összhangban tevékenykedjenek. A közleményben a miniszterelnök megerősítette, hogy Szlovákia érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok építésében, oly módon, hogy azok alapja a kölcsönös tisztelet legyen.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lőszerraktár 2014-ben robbant. 2021-ben jöttek rá a csehek, hogy az oroszok voltak? Rögtön azután, hogy Biden és Lengyelország kiutasítottak ororosz diplomatákat, és rögtön azután is, amikor lelepleződött a Lukasenko elleni merénylet előkézítése?

Az érdekesség az, hogy már 2014-ben felvetődött az a gyanú, hogy a csehek a lőszerraktárból, fegyverkereskedőkön (pld. egy akkoriban sokat emlegetett Bolgár fegyverkereskedőn keresztül) keresztül Szíria, Jemen, stb. egyéb polgárháborús övezetekbe szállítottak, és a robbanásnak a keletkezett lőszer és fegyverhiányt kellett volna lepleznie. Mivel nemzetközi egyezmények szerint az ilyen helyekre tilos fegyvereket szállítani.

Hét év után csodák csodájára a csehek eőálltak ezzel az új mesével. A szövetségesek, lehet ezt az új cseh mesét beveszik, de Afrika és a közelkelet államai már valószínüleg nem.

'56-ban olyan nyelven beszéltünk velük, amit megértettek. Most komolyan vehetjük egymást.

Ha a csehek minket is arra kérnek, hogy legyünk velük szolidárisak, akkor cserébe követelnünk kéne a Benes dekrétumok hatálytalanítását és fizessenek végkilégítést a dekrétumok áldozatainak vagy azok utódjainak. Mivelhogy itt már nem babra megy a játék, úgyhogy akkor valamit valamiért.

Ezért felesleges volt újraregisztrálni.
x

Nem jó, ha a szomszéd háza ég.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés