Sok hűhó

2021. április 22. 7:14

Hargitai Miklós
Népszava
Olyan, hogy oltási terv, valószínűleg nem is létezik.

„Az oltókampány abba a fázisába érkezett, amikor elkezdik lepkehálóval vadászni az alanyokat. Ez már a végjáték – talán az első tanulságok megfogalmazásának is itt az ideje.

A legfontosabb: a vakcinázásra vágyók kormányzati regisztrációja kifejezetten hátráltatta az oltást. Két, a kormány számára fontos csoport – kormánytisztviselők és rendőrök – esetében explicit módon le is írták: eszébe ne jusson senkinek regisztrálással vegzálni őket, mert csak annyi lesz az eredménye, hogy kevesebben járulnak a fecskendőhöz, és később, mint a bürokratikus akadály nélkül.

Hogy a többieket miért kellett, az érdekes kérdés: láttuk, hogy az Orbán-kabinet politikai agitációra használja ezt a kommunikációs csatornát (is), kézzelfogható szakmai haszna viszont nem volt a szisztémának. Sem a miniszterelnökségnek, sem más kormányzati szervnek nincs olyan egészségügyi adatbázisa, amelyet ténylegesen használtak volna a jelentkezők sorba rendezéséhez. A priorizálás nem is epidemiológiai, illetve egészségügyi alapon történt – ezt bizonyítja, hogy a kormánypolitikusok (Orbán Viktort is beleértve) megelőzték a sorban a 65 év feletti krónikus betegek nagy részét, a vélhetően makkegészséges olimpikonokkal együtt. Egy másik példa: az én első beoltott ismerősöm egy kórházi alkalmazásban, de közel egy évtizede home office-ban dolgozó könyvelő volt, aki az egészségügyisek megvédése jegyében kapott mások előtt oltást, nyilvánvalóan indokolatlanul.

Olyan, hogy oltási terv, valószínűleg nem is létezik. Pontosabban a nagy terv – ugyanúgy, ahogy a kormányzásban – rögtönzések sorozata a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelően. Nincs olyan Orbán által bejelentett dátum, százalék, eljárásrend, ami ne vált volna napok alatt köddé, illetve nevetség tárgyává. És szinte pontosan annyi ember kapott oltást, amennyi adag EU-engedéllyel rendelkező vakcina Magyarországra érkezett. Vagyis a kormány kommunikációs vakcinaháborúja és a szabályok felborogatása nélkül is majdnem ugyanott tarthatnánk, ahol ténylegesen tartunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"És szinte pontosan annyi ember kapott oltást, amennyi adag EU-engedéllyel rendelkező vakcina Magyarországra érkezett."

Hamis állítás!

Magyarországra érkezett vakcina
EU beszerzésből 3 288 865 adag 1 659 268 főre
Saját beszerzésből 5 714 465 adag 3 012 068 főre
Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cik..

Felhasznált adag mennyisége első oltásra 3 363 596 fő plusz második oltás 1 425 124 fő, együtt 4 788 720 fő

"EU-engedéllyel rendelkező vakcina"

Ez is hamis állítás, mert nem szükséges az EU engedélye, a tagállamok önállóan döntenek, hogy honnan szerzik be az oltóanyagot. Így az EU, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csak ajánlást fogalmaz meg.

Agyad nincs, oltás van.

Ha egy tervben nem látod a tervszerűséget, az nem azt jelenti, hogy a
terv maga nem létezik, hanem valami teljesen mást jelent.

Oltasi terv nincs is. Az emberek csak ugy odamennek egy-egy oltoponthoz, ahol mit ad Isten, van kedves nover, van oltoanyag, kovetkezo idopont. Nincs sor, nincs tulekedes, minden siman megy.
Ez fajhat a Nepszavasnak. Meg az, hogy egyesek Istenben hisznek es a gondviselesben, a Kommunista Part es Gyurcsany helyett.

De van, elvtársam. Az Oltás Ötéves Terve. Ami jobb, mint Hitleré. Neki csak Négyéves Terve vót.

Pajtás, ti még mindig a tervezésnél tartotok?
Vedd már észre, hogy az oltható korosztály közel fele már beoltott!
Nézz már ki az ablakon!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés