Ránctalanító folyadékot akartak elpasszolni Pfizer-vakcinaként

2021. április 21. 22:16
Az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának hamisított változatait fedezték fel Lengyelországban és Mexikóban – írta a The Wall Street Journal című amerikai lap szerdán.

A Pfizer/BioNTech-címkékkel ellátott, hamisított oltóanyagokat egymástól független nyomozások során foglalták le a mexikói és a lengyel hatóságok.

Lengyelországban feltehetőleg egy ránctalanító folyadék volt az üvegcsében. 

A Pfizer letesztelte a fiolák tartalmát, és megállapította, hogy hamis oltóanyagot tartalmaznak. Az amerikai vállalat szakértői már akkor gyanították, hogy hamisítványokról van szó, amikor szemrevételezték a fiolákat, amelyekhez hasonló típusokat nem használnak.   

Nyolcvan embert tartóztattak le hamis gyógyszerekkel

A mexikói Nuevo León állam egészségügyi minisztere szerint nagyjából nyolcvan embert oltottak be a hamis készítménnyel egy helyi klinikán, dózisonként ezerdolláros áron, és eddig nem tapasztaltak az érintetteknél egészségügyi problémákat. A miniszter tájékoztatása szerint a lefoglalt készítmények lejárati dátumai és sorozatszámai is eltértek a tagállamoknak megküldött szállítmányokkal érkezett valódi vakcináktól.    

Lengyelországban a hamisított oltóanyagot még januárban foglalták le egy férfi lakásán.

A hatóságok szerint senkit sem oltottak be ezzel a szerrel.    

A bűnözők a csak korlátozottan rendelkezésre álló vakcinákból és a globálisan zajló oltási kampányból próbálnak hasznot húzni. A nagyobb gyógyszergyárak a hatóságokkal együttműködve próbálják elejét venni az ilyen tevékenységeknek.    

Nem szabad hinni az internetes csalók állításainak

Az Egyesült Államokban és Mexikóban például honlapok tucatjait törölték, amelyeken keresztül

bűnözők csalárd módon árusítottak oltóanyagokat, azt állítva, hogy a vakcinagyártók partnerei.    

A The Wall Street Journal szerint a kínai és a dél-afrikai rendőrség több ezer dózis hamisított vakcinát foglalt le márciusban raktárakban és üzemekben. Gyanúsítottak tucatjai kerültek rácsok mögé.    

Mexikó emellett egy szállítmány állítólagos Szputnyik V vakcina ügyében is nyomozást folytat. A mintegy hatezer dózist egy magánrepülőgépen foglalták le, amely Hondurasba indult volna.

(MTI)

Fotó: MEXICAN CUSTOMS / AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés