Léket vágnak a Citadellába

2021. április 21. 14:54
Új kilátóteraszokat alakítanak ki, felállítanak egy 35 méteres nemzeti lobogót is.

A Citadella felújításának és átépítésének tervében sajátos megoldás látható, számol be a Telex. Ezek szerint a rondellába (a kör alakú bástyába) mintegy négy és fél méter széles léket vágnak, s ezen lépcsősor vezet a belső udvarra. Itt egy feszített víztükrű tavat alakítanak ki. A Gellért-hegy fejlesztési koncepciója azt is tartalmazza, hogy a rondellában a magyarok szabadságküzdelmeire emlékező múzeumot hoznak létre, a Citadella belső területén pedig park lesz.

Az északi lépcsősor kapcsolatot létesít a Gellért-hegy parkjaival, és a Tabán irányába épített sikló fogadóállomásával, a déli pedig az erőd szoknyarészére tervezett szőlőskerthez vezet. Új kilátóteraszokat is kiépítenek a gyilokjáró nagyobb terein, láthatjuk többek között az Erzsébet és a Szabadság hidat, a múzeum tetőteraszáról a Margit-szigetet, a Budavári Palotát. Újjáépítik a várfalakat, óriási kertet alakítanak ki burkolt és zöldfelületekkel. Állítanak egy 35 méter magas nemzeti lobogót is az erődbe. A terveket az Artist Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. dolgozta ki.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze szerint kicsit meghökkentő a koncepció, de ki lehet belőle indulni. Annak örülnek, hogy a tervezők már lemondtak a kupoláról-walhalláról, és a Szabadság-szobor is megmarad.

Fotó: Forrás: Citadella, rehabilitáció

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nemzeti zászló kitűzésének, felvonásának is meg van az ideje és helye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés