Az Európai Unió visszamondta az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinákat

2021. április 21. 18:21
Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára, a kieső dózisokat Pfizer/BioNTech oltóanyaggal szeretnék pótolni – közölte szerdán a Reuters.

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó forrás az okok között említette, hogy a brüsszeli testület el kívánja hagyni azokat az oltóanyagokat, amelyekkel összefüggésben nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, továbbá bizonyos távolságot kíván tartani az uniós tagországok vakcinaellátását gyártási problémákra hivatkozva hátráltató AstraZeneca brit-svéd vállalattól.    

A brüsszeli bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről,

további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével. Az AstraZeneca gyógyszergyárral augusztus 14-én kötött megállapodás 300 millió adag koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről szól olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.    

Az EU nem kockáztatja a ritka vérrögképződést sem

A tisztségviselő szerint az uniós bizottság azzal számol, hogy a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinái elegendőek lesznek ahhoz, hogy az európai lakosság legalább 70 százalékát a nyár végéig beoltsák.

„A cél eléréséhez nincs szükség a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vállalatokkal között szerződések záradékában szereplő extra adagokra" – fogalmazott.    

Véleménye szerint

a cél elérését biztosíthatja az Európai Bizottság és a Pfizer/BioNTech vállalatokkal április 14-én kötött kiegészítő megállapodás,

amely a koronavírus elleni oltóanyaguk szállításának gyorsításáról szól. A megállapodás értelmében a gyógyszercégek a vakcinabeszerzésről szóló szerződésben szereplő 200 millió adag mellett további 50 millió adagot szállítanak vakcinájukból már áprilistól – emlékeztetett.    

1.8 milliárd adag, új generációs vakcina érkezik Európába

Az Európai Bizottság továbbá tárgyalásokat kezdett a Pfizer/BioNTech-kel a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk beszerzéséről szóló szerződés meghosszabbításáról 2023-ig. Az immáron harmadik szerződés

1,8 milliárd adag, második generációs vakcina szállítását írja majd elő 2022-ben és 2023-ban

– tette hozzá.    

Az uniós tisztségviselő kiemelte: azzal, hogy az unió egyelőre nem tart igényt az említett két vállalattal kötött szerződés záradékában szereplő további adagokra, a tagállamok nyomást gyakorolhatnak a gyógyszercégekre szerződéses kötelezettségeik teljesítésére. A záradékban szereplő további adagok lekérése később még megtörténhet – közölte.    

CureVac és Sanofi-GSK vakcinák színesítik tovább a portfóliót

Hozzátette az Európai Bizottság további tárgyalásokat folytat emlékeztető oltások beszerzéséről, valamint a koronavírus új variánsai elleni oltóanyagok beszerzéséről, az uniós oltóanyagstratégiában szereplő valamennyi oltóanyaggyártóval, így

korai lenne azt mondani, hogy az unió kizárja az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vállalatokat a jövőbeli szerződésekből.    

Az unió a Johnson & Johnson (400 millió adag) és az AstraZeneca (400 millió adag) mellett ez idáig a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

(MTI)

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 158 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arrafelé ezt lobbinak hívják....

Az kiderült már, hogy amit az EU szerez be, az hogyan kerül szétosztásra? Mind megy a németeknek?

Na, ez se jött be az ellenzéknek. Ezért nem szabad pártállásból egészségügyet építeni.

Normális ember kezdettől nem hitt a balliberális propagandának, a gyilkosoknak. majd jön vacskamati, kunfia, palika, jánosbácsi, még fokozza meg a többi DK-s hat osztályos, s elmagyarázza, hogy minden Orbán Viktor műve, Orbán kampányol a nyugati vakcinák ellen.... ennyi bunkó magyart, de közöttünk, zsidók között is tarol a sötétség - DK, MSZP, Momentum, LMP, PM, Jobbik - , együtt zuhannak a szakadékba.

Mire vár Polt Péter? Emberölés miatt eljárást kell kezdeményezni gyurcsány, karácsony és a többi balliberális gyilkos ellen.

De mit is mondtak a magyar virológusok, járványügyi "szakértők", Szlávik, Rusvai és a többiek? Minden vakcina megbízható. Börtönbe velük, a balliberális pártvezetőkkel egyetemben., akik a nyugati vakcinák mellett agitáltak.

Ok. De egyetértesz velem?

Szerintem az astra zenecát nem kellett volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés