Pálinkás a Fudan Egyetemről: Mi szüksége van egy ekkora méretű külföldi egyetemre Magyarországnak? Semmi!

2021. április 20. 21:53
Az Új Világ Néppárt elnöke arról is beszélt, hogy feltehetően akkor is elindulnának 2022-ben, ha az előválasztásból a „hatpárti ellenzéki kartell” kihagyná a pártot.

A napokban továbbra is slágertéma a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti campusa. Ez volt a téma a kedd esti Egyenes Beszédben, ahol Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke volt a vendége.

Az MTA volt elnöke szerint „ide lehetett volna hívni valamelyik európai vagy amerikai egyetemet is”, úgy véli, hogy „ennek a beruházásnak a teljesen felesleges gigaberuházás volta az, ami sokakban felébreszti a gyanút, hogy mi szükség van erre”.

„Mi szüksége van egy ekkora méretű külföldi egyetemre Magyarországnak? Semmi” – jelentette ki Pálinkás, hozzátéve hogy „mi lenne ha a beruházás egy részét inkább a magyar felsőoktatásra fordítanánk”.

„Nem látok semmi olyat, ami azt mutatná, hogy itt épül egy kompakt, világszínvonalú egyetem, azt látom, hogy épül egy óriási beruházás” – mondta Pálinkás a saját felvetésére,

miszerint ez egy 520 ezer négyzetméteres építési beruházás lesz.

Azt az egykori miniszter sem tagadta, hogy a Fudan Egyetem érkezése a magyar tudásbázis növekedését fogja maga után vonni, azonban szerinte mindez túl nagy áron fog megtörténni. „A magyar tudásbázis tízszeresére növekedhetett volna, fele ilyen áron” – jelentette ki.

Az adásban szóba került az Új Világ Néppárt is, amely az elnök szerint működik, készül az előválasztásra, amely kapcsán zajlanak az egyeztetések, hogy milyen feltételekkel vesz részt a párt a megmérettetésen.

Az új pártnak azzal van gondja, hogy a tervek szerint az egyéni jelölteknek előre meg kellene nevezniük, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójához csatlakoznak. „Azért hoztunk létre egy új pártot, mert semelyik párt frakciójába nem akarunk beülni, ugyanakkor ha az előválasztáson olyan eredményt érünk el, hogy frakciót alakíthatunk a következő parlamentben, akkor miért ne alakíthatnánk frakciót?” – tette fel a kérdést.

„Ha 2021 végére abban a helyzetben vagyunk, hogy tudunk 71 helyen jelöltet állítani, akkor feltehetően elindulunk” – válaszolta Pálinkás arra a kérdésre, hogy

akkor is részt vesznek-e a 2022-es választáson, ha a hatpárti ellenzék „kihagyja” az előválasztásból az Új Világ Néppártot.

Pálinkás a saját alakulatának küldetéséről azt mondta, hogy „az emberek várják azt, hogy legyen egy polgári erő, amely kiegyensúlyozza az egymásnak feszülő, szinte egymás megsemmisítésére törekvő két csoportot”.

 

 

Összesen 325 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Netán azért megy a tiltakozás, mert kiderülne, hogy a magyar egyetemek tanári karának egy bizonyos része alkalmatlan? Miért probléma, ha verseny lenne a magyar felsőoktatásban résztvevő egyetemek tekintetében?

,,A tervek szerint 2024-re készülhet el a campus, ahol egyelőre négy-öt karon (gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi, műszaki tudományok) kezdődhetne meg az oktatás. A Fudan Egyetem hozza a saját oktatási know how-ját, amellyel elérte a világranglista 34. legjobb helyét. Öt-hat ezres lesz a hallgatói létszám, 500 fős az oktatói gárda. Kezdetben „csak” mesterképzés lesz a campuson, tehát a magyar hallgatóknak az érettségi után, az alapképzés alatt lesz még idejük megismerkedni az itteni lehetőségekkel. Terveink szerint ugyanis -és ebben a kínaiak is partnerek - a Fudan Egyetem professzorai ,,átoktatnak” majd más hazai egyetemekre, az alapképzésekre is, így a magyar hallgatók már a saját egyetemükön tapasztalatokat szerezhetnek a Fudan Egyetemről. Ha úgy gondolják, hogy érdemes angol nyelven a legjobb professzoroktól tanulni, rendelkezésükre áll a saját egyetemük, ahogy rendelkezésükre állnak a Fudan Egyetem együttműködésével létrejött Double Degree kettős diplomát adó programok is.,,

,, ez egy 520 ezer négyzetméteres építési beruházás lesz,, - mondja Pálinkás József.

Jó lenne eldönteni, hogy mennyi is az annyi. Volt már 320 ezer négyzetméter, majd 420 ezer négyzetméter is. Mitől lett 520 ezer négyzetméter?
Az egész terület 1.350.000 négyzetméter. E területen nagyon sok építményt terveznek megépíteni. Infrastruktúrára is szükség van. A költségvetés pedig még részleteiben nincs kidolgozva, így mindenki csak találgat.
Valószínűsíthető hogy a felvételre tervezett 450 milliárdos kínai hitel sem csak az egyetem épületének a forrásfedezete, hanem tartalmazza a terület rendezését, infrastruktúra kiépítését is.
A teljes projekt barnamezős beruházás. A gyakorlatban ez a beruházás a legtöbb esetben sokkal drágább, mint a zöldmezős, mert bontásra, ,,takarításra,, szükséges. Nem egy esetben kiderül, hogy a területen veszélyes anyagok vannak.

Szerintem akkor lehet majd állást foglalni a témában, ha meglesznek a részletes tervek és a költségvetés.

Az ellenzéknek inkább arról kellene számot adnia, hogy milyen felelősség terheli az MSZP/SZDSZ kormányt a PPP projektek tekintetében, amelynek plusz költsége meghaladja a háromezer milliárdot.

,,akkor is részt vesznek-e a 2022-es választáson, ha a hatpárti ellenzék ,,kihagyja” az előválasztásból az Új Világ Néppártot,, - mondja Pálinkás József.

Miért akar felülni a ,,hatökrös,, fogatra egy konzervatív néppárt?

Hogyan akar Pálinkás úr egy olyan konglomerátummal együtt működni, amelyben szélsőséges elemek is megtalálhatók?

Valóban konzervatív néppárt, vagy esetleg valami más?

,,importáltak egy csomó kínait,,

Na ja! És még mennyi fog jönni, akik mind a Fideszre fognak szavazni.
Így való igaz ,,Ez a meccs még nincs lefutva, az tuti,,

Háá, én aszondanám, hogy nemm kell ide semmilyen egyetem, pláne nem kínaji. Biciglisávra van szükség, de arra nagyon.

Pálinkás - Márki-Zay, Puzsér és mások mellett - az az ál-jobboldali figura, aki kvázi jobb-Fideszt ígér, de valójában balos érdekeket szolgál. Úgy, ahogy 2002-ben a Kupa féle Centrum Párt / itt is milyen árulkodó a név... /.

Végső soron az eredmény számít. Meg lehet nézni, s álmélkodni rajta, mire jutott Kína az utóbbi 30-40 évben, s mire kicsi hazánk.Biztosan van valami olyan tudásuk, ami nálunk nincs, v. nem tud kibontakozni.

A Fudan a magyarországi felsőoktatásnak új lendületet fog adni, amire bizonyára szükség is van és európai diákok ezreinek lesz az álma és célja, h. a pesti vadonatúj, szuper egyetemen tanulhasson. Látni fogják, h. mik és kik vagyunk, milyen itt valójában az élet. Itt fogják leélni a fiatal éveiket, itt fogják elkölteni azt a pénzt amibe az oktatásuk kerül, mint eddig is, évtizedek óta a Semmelweis német, skandináv hallgatói. Tanulnak már ott távol-keletiek is.

Óriási lehetőség ez indulásként a magyar építőiparnak is, egy ekkora projektben nyilván lesznek bőven alvállalkozók.

Szerintem a minőségi felsőoktatás van akkora üzlet, mint az autógyártás. Amellett kicsi országunk belekerül így egy olyan kapcsolati hálóba, ami csak hasznos lehet, sőt, gyümölcsöző.

Az ellenzőknek a kommunistázás, korrupciózás, kémközpont helyett a meglévő európai Fudan-lányok működésében kellene ellenérvet találni, de ez politikailag megléphetetlen, amellett a tudás megszerzéséért dolgozni kéne. Így, csípőből, mindent ellenezni, ez egyszerűbb és különben is, ez a gyakorlat.

Itt EZEKNEK eddig sikerült elkaszálni egy világ-kiállítást, világossá tenni, h. a Főváros NEM akar Olimpiát rendezni. Az ilyesmi NAGYON megy, h. mi NE legyen, jobb nekik az alap-jövedelem, kötelezettségek nélkül. Az egyik hozza a pénzt, igaz, befektetés után, a másik viszi. Lángeszek gyülekezete.

Ez az elemző-ellenző társaság sajnálhatja, h. csőd előidézésére, majd csődeljárás végrehajtására NEM adnak Nobel díjat, mert arra várományosok lennének. Döbbenet, h. van, aki ennek a tevékenységnek bedől. Jobb lesz a Fudan Prágában, v. netán Bécsben? Ez egy valóban NAGYSZERŰ egyetem, a nemzetközi rangsorban számunkra, a mieinkkel összehasonlítva, toronymagas helyen, reál szakokkal.

A CEU posztgraduális képzést végez, egészen más műfaj, ráadásul főleg az un. társadalom tudományok terén.

"Mi szüksége van egy ekkora méretű külföldi egyetemre Magyarországnak?" - esetleg másoknak is.

Túl optimista a kiindulásod. Volt neki olyan egyáltalán?

A frakcióalakítás nem egy előválasztáson dől el.
Nem kéne a választásismeretnek megelőznie a pártalakítást?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés