Fekete-Győr András elment megsemmisülni Gulyás Mártonhoz

2021. április 18. 11:22

Kacsoh Dániel
Mandiner
Az egyórányi szekunder szégyent csak fokozza a Momentum-elnök utólagos magyarázkodása.

Pedig olyan jól indult az egész. Újbalos-felkapott-trendi YouTube-csatorna az ellenzéki utcai aktivizmus modern médiamunkássá szelídült vagabundjával. Nem holmi gonosz „propagandaműsor”, hanem egy valóban független-objektív platform, olyan hely, ahol igazi kérdéseket tesznek fel, nem kézi vezérelt a szerkesztés, ráadásul a közös cél is egységbe forraszt, nevezetesen az Orbán-ellenesség. Az egész olyan cool meg ellenzéki!

Legalábbis Fekete-Győr András Momentum-vezér fejében efféle gondolatok kavaroghattak, amikor beült Gulyás Mártonék stúdiójába.

Aztán a kedélyes Fidesz-shaming helyett/mellett lett belőle

hebegés-habogás, „erre nem tudom a választ”, önellentmondássá fajuló érvelések, és olyan megmondások, mint hogy „szerintem 2006-ban tizenhat éves voltam”.

Összefoglalóan: nem éppen egy leendő miniszterelnök alakját rajzolta meg az egyórás interjú, pedig a kémia működött, a szimpátia megvolt, itt mindenki jót akart. Ám ha valami nem megy, akkor nem megy, hiába erőltetik.

Nyilvánvalóan nem reprezentatív fokmérője egy adott médiatartalomnak az alatta olvasható kommentfolyam, sőt, ám ebben az esetben mindenképp tanulságos egy pillantást vetni a hozzászólásokra. Íme egy-két aranyköpés:

  • „Nem szeretném miniszterelnöknek. Rettentő tájékozatlannak tűnik.”
  • „Mint egy frissdiplomás az első állásinterjún.”
  • „Az, hogy ilyen képességekkel elindul az előválasztáson, tökéletes cáfolata annak az interjúban elhangzott állításnak, hogy rendelkezik önreflexióval.”
  • „Ez annyira kemény volt, hogy még a pornhubról is leszedették volna.”

És még vagy egy szakajtónyi hasonló, megsemmisítő megjegyzés.

Alighanem Fekete-Győr is érezte, hogy ez nem sikerült valami kiválóan, ráadásul egyik szövetségesébe, az MSZP-be is sikerült (ismét) belegyalogolnia, de ez most mellékes, mindenesetre kénytelen volt szombaton, tehát egyetlen nappal az egyórás videó közzé tétele után közleményben magyarázkodni. Ezzel azonban csak még mélyebbre ásta magát a kommunikációs gödörben, atomerőműként működő napelem nem tudná már visszahozni ebből a szakadékból a felcsuti perről hadováló pártvezetőt.

„Sokan írjátok, hogy ég és föld az eredeti, vágatlan Partizán interjú, és a tegnap kikerült összevágott verzió. Ez többek között azért van így, mert a vágott anyagba sajnos alig-alig érdemeltek helyet azok a társadalmi, gazdasági, és politikai értékválasztások, elképzelések és programpontok, amiket a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjeként képviselek” – írta ki a Facebookra Fekete-Győr. Némi horngábori éllel jegyezzük meg rögtön: nem, András, nem azt írták!

De mindegy is. Amikor valaki egy ilyen, még a potenciális szimpatizánsokból is szekunder szégyenérzetet kiváltó szereplést követően, huszonnégy órán belül képes egyáltalán mentegetőzni, sőt, az interjúkészítőt hibáztatni, az aligha alkalmas bármilyen politikai szerep betöltésére. Közhatalmi funkcióról ne is beszéljünk! Ezt nyilván magától nem fogja belátni, ám ettől még konstatálhatjuk:

a jogállamiságot zárójelbe tenni óhajtó Fekete-Győr András ezzel a performansszal végleg kicsinálta magát.

A magyarázkodó közlemény azonban tartogat még egy érdekes részletet, ami csak tovább erősíti az iménti következtetést: „Szerencsére Spotify-on (és Partizán-patronálóként videó formátumban) az eredeti, hiteles, vágatlan interjút is meg lehet hallgatni (illetve nézni). Már ha azok, akik az előválasztáson részt kívántok venni, a valós, teljes kép alapján akarjátok meghozni a döntéseteket.”

Vagyis, ha jól értjük, a Momentum elnöke nemcsak Gulyás Mártonéknak szúr oda, mint valami sértődött óvodás, hanem azoknak is, akik nem elég igényesek, kíváncsiak, alaposak, hogy megelégedjenek egyórányi Fegyőr-dadogással. Aki részt akar venni az előválasztáson (értsd: demokratikus gondolkodású és kellően ellenzéki elkötelezettségű), az utánajár a vágatlan verziónak is, vagyis összesen rászán vagy fél napot arra, hogy megismerje a hisztis interjúalany elképzeléseinek a teljesnél is teljesebb spektrumát. Ha nem teszi, úgy kvázi meg sem érdemli, hogy elnök úrra szavazzon. Punktum.

Nekem elég volt hatvan perc ebből a szenvedésből, pontosabban sok is, úgyhogy efféle önkínzásra nem vetemednék, ám abban biztos vagyok, hogy más se nagyon fog.

Amúgy ki gondolta volna? A budapesti olimpia elkaszálásával berobbanó Momentum első emberének karrierjét a köztársasági elnöki palotát festékkel dobáló Gulyás Márton „zárhatja le”. Innen ugyanis nem nagyon van már visszaút a ringbe, ez a produkció így együtt felér egy vödör hideg vízzel, egy üvöltő kislánnyal és egy lóval. Megsemmisítő!

Összesen 242 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én még nem tudtam magamat rávenni, hogy megnézzem az interjút, a vágatlan változatról már ne is beszéljünk... Érdemes?

Pedig a nagyapja nagyon tehetséges volt:
Fekete Győr nagyapa, bizonyos Endre:
„Az MSZMP Heves megyei bizottságának, valamint a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa Elnökségének is tagja lett. 1969. január 16-án megválasztották a Heves Megyei Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökévé, 1971-től a tisztség megnevezése tanácselnökre módosult, amely pozícióból 1981. március 31-én felmentették a hivatalos indoklás szerint a Heves megyei Tanácsi Építőipari Vállalat tevékenységével összefüggésben kialakult helyzetért, valamint mert a vállalat tevékenységével kapcsolatosan hivatali beosztásával össze nem egyeztethető erkölcsi magatartást tanúsított, (1) vagyis a vezetők saját zsebre dolgoztak, cementet loptak, feketén családi házakat építettek, más gazdasági bűncselekményeket hajtottak végre.” (Wiki)

Nem öröm, de valószínű. A Fegyőr meg szerintem NEM semmisült meg, hozta a formáját. Ilyen volt mindig, még szerencséje volt, mert nem igazán ragadt le a "felcsúti per" szervezésének részleteinél. A többi pontosan ilyen okosnak, aki szakma nélkül a való életben nem nagyon boldogul, biztos nem nyomasztó, h. lám, ez a pacák mennyire briliáns elme. Ez nekik jó érzés.

Ami az Államokban összejött, nem kizárt, h. itt is menni fog. Reméljük, h. nem.Rajtunk nem fog múlni.

Egyébként érdekes ez... pl. Fürjessel tök normálisan tudott kérdezni-vitázni Gulyás - ezekkel a nagy ballib ikonokkal meg rendre lyukra fut... FeGyőr még a "baráti" tűzben is megsemmisül, MZP folyamatosan felrántotta Gulyás agyát, Kálmán Olga lemondta a beszélgetést, további ballibek utólag retusálták volna az adást...

Egyébként ilyen szintű interjúban való megsemmisülésre politikus részéről én nem is emlékszem.
Lénygében FeGyőr ezzel az interjúval lett egy potenciális miniszterelnök-jelöltből egy politikai hulla.

Egyetlen hasonló jelentőségű interjút lehet említeni, csak éppen ellenkező előjellel: Sváby-Orbán, 2006. szeptember:

https://youtu.be/yaNd0JBrSPE

Ennyi. Tökéletes kontraszt.

Most már csak úgy kerek a történet, hogy Gulyás persze továbbra is rendületlenül harcol EZEKNEK a hatalomra jutásáért és a gaz, sajtószabadságot megszüntető, diktatórikus stb. stb. stb. "NER" megbuktatásáért...

Legutóbb is majdnem az volt. Legalábbis délelőtt még annak gondolta magát. Csak az a fránya 11%-os eredménye meg a fideszes 2/3-ad ne lett volna estére...

Egyébként az hogyan van, hogy a nagy "nyugatos", folyton bezzeg-európázó, kozmopolita-atlantista magadfajták nyíltan ajnározzák egy olyab fazon kormányfői ambícióit, aki konkrétan NEM TUD ANGOLUL?

2021-et írunk.
Szerintem ilyen ma már Moldáviában vagy Albániában sincs!

De hát a ballib kettősmércének nincsenek határai...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés