Hülye Járások Minisztériuma

2021. április 17. 8:25

Lendvai Ildikó
Népszava
A Monty Python által kigúnyolt brit államigazgatás a miénkhez képest ártalmatlan volt.

„Az említett tárca csak a közpénzt költötte marhaságokra, a hülye járások még hülyébbé tételének állami támogatására. Mondjuk ez sem ismeretlen, bár nálunk nem a hülye járásokat, hanem a hülye eljárásokat szokták még hülyébbé tenni jelentős pénznyelés kíséretében, lásd az oktatási és egészségügyi átszervezéseket. Itthon nem egyetlen tárca szakosodik erre, itt a Hülye (El)járások) Minisztériumai egész kormánnyá álltak össze.

Lehet persze, hogy csak minket vesznek hülyére. Különben nem lehetne érteni, miért jó egy tíz évig minden hatalmat központosító kormánynak, hogy most pánikszerű gyorsasággal mindezt kiszervezze saját maga alól. Már többezer milliárdnyi állami vagyont adott magánkézbe eddig 31 ú.n. közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában, amelyek kuratóriumai Orbánék meghosszabbított kezét jelentik arra az időre, amikor nem lesznek kormányon. Az idétlen nevű hatósággal most a jogosítványokat is kiszervezik egy új kormány alól, és olyan szervezet kezébe adják, amelynek vezetőjét pályázat nélkül személyesen Orbán nevezi ki 9 évre. A hatóság nincs a kormány alá rendelve, és csak kétharmados többséggel lehetne bármit változtatni rajta. Hatásköre máris óriási volna, de a titokzatos elnevezés azt sejteti, a hátralévő egy évben még bármit – akár az oktatás vagy az egészségügy felügyeletét, vagy az egykori tárdadalombiztosítás területeinek irányítását - hozzájuk lehet csoportosítani, elvégre ott is »szabályozott tevékenységek felügyelete« folyik. Íme, a kettős hatalom a maga teljes szépségében.

Első lépésként azokat a döntéseket adnák az új hatóság kezébe, amelyek a NER számára különösen fontos vagyonokat őrizhetik és gyarapíthatják egy új kormány kontrollja, igazságtételi lehetősége nélkül. Itt egyesítik a Szerencsejáték Felügyeletet és a dohány nagykereskedelem valamint a trafikok eddigi felügyeleti rendszerét, csak hogy nyugodtan üljenek ebül szerzett jószágukban a kaszinók és dohányüzlet koncesszióinak nyertesei. De a hatósághoz, vagyis az Orbán által kinevezett elnök kezébe kerül a többi koncesszió fölötti döntés joga is: hozzájárulása nélkül nem köthető, módosítható vagy bontható fel koncessziós szerződés. És hol is vannak még  ilyenek? Pl. a bányajogban (na, kire gondolok?), a plakáthelyek osztásánál, és legfrissebben a szemétszállításban, hulladékgazdálkodásban vagy a parkolási jegyek, menetjegyek, autópálya matricák mobil fizetési rendszerében. Csupa milliárdos üzlet, tessék nyugodtan a neveket is hozzápasszítani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, kell a nyugdíj kiegészítés. Más magyarázat nincs.
Ki olvassa?

@Marslaki
@teklapavle
Ez meg a héten volt:
"Hárommilliárd forintos kölcsönt kapott Tiborcz István cége a nehéz helyzetbe került cégeknek szánt állami hitelből"

Lehetetlen!
A hitel maximum 10 millió lehetett a jogszabály szerint és csak 1x lehetett igénybevenni.
Orbán veje talpig becsületes, jómunkásember, soha nem lopna közpénzt.
khmmmm!

Akik a kommunista diktatúra cenzorait, gazembereit nem akasztotta még fel, azoknak jó olvasást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés