Lecsukták a hongkongi ellenzéki médiamogult

2021. április 16. 12:21
Egy év börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése miatt.

Egy év börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése és a megmozduláson történt részvétel miatt – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A 73 éves Jimmy Lait, aki a hongkongi demokráciapárti mozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosa, egy 2019. augusztus 18-i, engedély nélküli tüntetés miatt mondták ki bűnösnek április 1-jén.

Az ügyben további hét, korábbi hongkongi törvényhozó ellen is vádat emeltek,

őket 8 és 18 hónap közötti szabadságvesztésre ítélték, hármójuk büntetésének végrehajtását felfüggesztették.

Több vádlott is börtönbe került

A vádlottak egyike még februárban mindkét vádpontban bűnösnek vallotta magát, egy másik pedig elismerte, hogy részt vett az engedély nélküli tiltakozáson. A kérdéses gyülekezésen a szervezők szerint mintegy 1,7 millióan tüntettek a hongkongi kiadatási törvény később visszavont módosítási tervezete ellen,

amely lehetővé tette volna gyanúsítottak kiadását a szárazföldi Kínának. Lai és két, korábbi törvényhozó ellen egy 2019. augusztus 31-én zajló, engedély nélküli felvonuláson történt részvétel miatt is vádat emeltek. Ez ügyben április 7-én mindhárman bűnösnek vallották magukat, az ítélethirdetést szintén a mai napra tűzték ki.    

Jimmy Lait augusztus 10-én vették őrizetbe látványos rendőrakció keretében másik kilenc emberrel együtt.

A lapját kiadó Next Digital vállalat két felsővezetőjével együtt december elején azzal vádolták meg, hogy állami kézben lévő vállalatokat károsított meg a földterületek lizingelési szabályainak megszegésével. Röviddel ez után pedig külföldiekkel való összejátszás miatt is vádat emeltek ellene.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés