Nekünk Európában van dolgunk

2021. április 15. 18:07

Fekete-Győr András
Facebook
Nagy divatja lett mostanában a Nyugat alkonyáról beszélni.

„Akik ezt mondogatják, valójában sikertelen politikusok, akik az elmúlt években képtelenek voltak komoly eredményeket felmutatni saját országaik gazdasági és szellemi felemelkedése terén.

Könnyebb útnak tűnik hát jobb teljesítmény híján keresniük valakit, akire ráfoghatják a kudarcaikat (»hanyatló Nyugat«), és valakit, akihez odadörgölőzhetnek annak reményében, hogy nekik is csurran-cseppen a nagy testvér gazdagságából (a »mesés Kelet« ígérete).

Ezek az emberek nem az idők szelét megérző államférfiak, ahogyan magukat beállítani szeretnék. Ezek az emberek pusztán gyáva és perifériára szorult politikusok, akik képtelenek szembenézni az igazi kihívással.

Az igazi kihívás ugyanis nem az, hogy hogyan barátkozzunk keleti diktátorokkal, ha azt látjuk, onnan könnyebb gyors elismerést és fénylő csecsebecséket kapnunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem láttam még egy ügynököt ennyit dolgozni........

"Akik ezt mondogatják, valójában sikertelen politikusok, akik az elmúlt években képtelenek voltak komoly eredményeket felmutatni saját országaik gazdasági és szellemi felemelkedése terén."

Baszki, te melyik adót nézed?

Nem "divat" a Nyugat dekadenciájáról beszélni, hiszen sokan látják a relativizmus, a nihilizmus, a liberális diktatúra Európát tartósan züllesztő tényeit és annak hatását. Fegyőr képtelen egészséges, mert kritikus távolságtartással szemlélni az európai folyamatokat, mert az ő szemléletét kizárólag ez dekadens szemlélet uralja. Percemberke!

A gazdasági jólét nem feledtetheti, hogy a liberális hagyomány abszolutizálása tévút: a keresztény hagyomány nélkül Európa féloldalas. Más szóval, az emberi élet nem zsugorítható e világi szintre, mert már eleve a végtelen-személyes abszolút létnél van, s ezért a célja sem lehet csak-szekuláris.

Ez a te önkényes asszociációd. Én csak arról írtam, hogy a gazdasági jólét nem sokat ér szellemi-spirituális egész-ség nélkül.

Nincs alkony, persze:
Churchill mondta: "I have no intention presiding over the dissolution of the British Empire." (Nincs szándékomban elnökölni a brit birodalom szétesése fölött.)

Mégis ezt tette. A brit birodalmat eladósította, (mostanában fizették ki az utolsó részletet) hitelezője, Amerika segítségével elúszott a gyarmatbirodalom. A világ egynegyedére terjedt ki.

Ott sincs alkony persze, ahol a magyar olimpia megfúrásával bíztak meg téged:

2008 márciusában a volt francia elnök, Jacques Chirac elismerte: "Afrika nélkül Franciaország a harmadik (világ) hatalom helyére csúszna a rangsorban." De Chirac elődje, Francois Mitterand is megjövendölte már 1957-ben: "Afrika nélkül Franciaországnak nem lenne történelme a 21. században."
(Jászberényi Sándor újságíró, haditudósító, író. 2015. január 14, 24.hu)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés