Magyar segítséggel hamarosan olthat Szlovákia az orosz vakcinával

2021. április 15. 17:55
Szlovákia már májusban olthatna a Szputnyikkal, ha azt a magyar laboratóriumok megfelelőnek találják – mondta csütörtökön a szlovák miniszterelnök.

Szlovákia már május elején elkezdhetné az oltást a Szputnyik V orosz vakcinával, amennyiben a (magyarországi) laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják azt erre a célra– jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtökön Prágában. Eduard Heger, akinek új tisztségében ez volt az első külföldi útja, vendéglátójával Andrej Babis cseh kormányfővel megtartott közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

a kíséretében lévő szlovák egészségügyi miniszter, és ő is személyesen, nagyon fontosnak tartják, hogy az oltáskor használt vakcina biztonságos legyen.

„Ezért van szükség a tesztelésre egy megfelelő engedéllyel rendelkező laboratóriumban” – szögezte le Heger.    

Szlovákia március elején kapott 200 ezer adag orosz oltóanyagot, amelynek bevizsgálásához azonban az országban jelenleg nincs megfelelő laboratórium. Igor Matovic kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter ezért Magyarországhoz fordult segítségért, s a magyar kormány közölte, hogy eleget tesz Pozsony kérésének.    

A szlovák emberek bíznak az orosz vakcinában

Heger Prágában kifejtette:

Szlovákia azért vásárolt Szputnyikot, mert az országban sokan csak ezzel a vakcinával hajlandóak beoltatni magukat.

A szlovák kormányfő úgy fogalmazott: újabb orosz vakcinák várhatóan akkor érkeznek Szlovákiába, amikor a korábban leszállítottat már használni fogják.    

Andrej Babis újságírók előtt megerősítette:

Csehország is érdeklődik az orosz vakcina iránt, de az ezzel történő oltást csak annak európai jóváhagyása után fogja elkezdeni.    

A szlovák kormányfőt a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban Milos Zeman cseh államfő is fogadta. Zeman és Heger a találkozó során méltatták a szerintük kitűnő cseh-szlovák kapcsolatokat és egyetértettek abban, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködése Prága és Pozsony számára is nagyon fontos– közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fontos, hogy segítsük Szlovákiát az emberi életek megmentésében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés