Ezért hibás az oltási stratégia Olaszországban

2021. április 12. 8:39
Alig oltják az időseket Olaszországban, a tartományok inkább a 60 év alattiakat kezdték el beoltani.

Az Index írt átfogó cikket Olaszország oltási stratégiájáról. Az olasz kormány az oltási kampányát decemberben jelentette be úgy, hogy szabad kezet adott az olasz tartományoknak, hogy helyi szinten, a saját belátásuk szerint oltsanak. Ennek eredményeképpen egy olyan helyzet jött létre, hogy inkább a fiatalokat kezdték el oltani és nem a 60 év felettieket.

Mario Draghi olasz miniszterelnök ehhez képest azt nyilatkozta, hogy Olaszországnak inkább az idősek védelmére kellene koncentrálni és le kell állítani a 60 év alattiak oltását. A 73 éves Draghi már megkapta egyébként az oltását, azonban a hetvenes korosztály beoltása lassan halad: a 70 és 76 év közötti korosztálynak eddig körülbelül csak 10 százaléka kapta meg a a vakcinát.

Kibúvókkal is oltáshoz lehet jutni az idősek előtt

A fenti helyzetet tovább súlyosítja, hogy vannak olyan csoportok, akik soron kívül is megkaphatják az oltást. Ide tartoznak a könyvelők, az ügyvédek, a bírók, az újságírok, az egyetemi oktatók, illetve a betegekkel nem érintkező egészségügyi dolgozók is. Ők a sorrendben megelőzik a 60 év feletti korosztályt.

Draghi elítétlte azokat, akik kibúvókkal kerülik meg a korosztályok szerint zajló oltást. Az ő számuk egyébként a pénteki adatok szerint meghaladja a kétmilliót.

A regionális vezetők azonban azt állítják, hogy betartották a kormányzati irányelveket az idősek oltásával kapcsolatban. Állításuk szerint az idősek beoltásának késedelmét az oltóanyag-szállítással kapcsolatos gondok okozzák.

Tízezreket lehetett volna megmenteni

Mateo Villa, az ISPI kutatója szerint akár 11 900 életet is megmenthettek volna, ha nagyobb figyelmet fordítanak az idősek beoltására. Véleménye szerint az olasz kormányzat nem ellenőrizte megfelelően az oltások folyamatát. Emellett kiemelte azt a problémát is, hogy egyes régiók elkezdtek versenyezni egymással, hogy melyikük tud gyorsabban oltani.

Olaszországban eddig a lakosság 16,2 százalékát oltották be. Az április közepén induló új jut vakcinához.  

Kép forrása: Mourad Balti Touati / MTI / EPA / ANSA

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés