Sanghaji nénikénk

2021. április 11. 14:19

Lendvai Ildikó
Népszava
Hátha az agyelszívás keretében magát Rogánt is elszívják?

„Most nagy meglepiről van szó: mi kapjuk meg a kínai állami egyetemek első külföldi campusát. Igaz, egyelőre mi fizetjük, de ajándék egyetemnek ne nézd a fogát. Családon belül mit számít az az 500 milliárd, amit leperkálunk a sanghaji nénikének. Amilyen jóságos, ad rá kölcsönt, majd valahogy kinyögjük a törlesztő részleteket.

Az üzlet gazdasági részében a magyar állam piszkosul rosszul jár. Az 550 milliárdos gigaberuházás lekoppintja a 700 milliárdos Belgrád-Budapest vasútvonal modelljét: mindent mi fizetünk, de mivel ennyi pénzünk nincs, kínai hitelből. A vasútból legalább az alvállalkozó Mészáros Lőrincék jól jártak. Lehet, hogy ezt itt is kibrusztolják valahogy, de a tervezet szerint kínai alapanyagból, kínai munkásokkal, kínai cég építkezik. Azért remélem, a követ nem Kínából hozzák, tudok egy-két megbízható magyar kőbányát.

Orbán nem hülye. Mire kell neki a nem túl jó üzlet? Valószínűleg egy nagy terv láncszemének tekinti. Nem is annyira antiglobalista, mint hirdeti. Csak épp egy másik globalitást, másik szövetséget keres a kínai selyemút impozáns nemzetközi ambícióiban. Olyat, amelyik nem nagyon izgatja magát holmi értékekkel, jogi normákkal, politikai fékekkel. Amelyik felől itthon azt csinál, amit akar. Még a német tőke is megbokrosodhat: jobb lecserélni a politikájával rokonszenvező kínai cégekkel.

A felmerülő egyéb gyanúkat, amelyek az orosz beruházási bank mintájára némi kémkedési lehetőségre utalnak (ugyanaz a kínai cég épít nálunk, amelyet máshol kémberendezések telepítésével vádolnak), nem részletezném. Akár a sanghaji nagynéni kétes erkölcseiről, ezekről sem tudom, mennyire megalapozottak. Magyarország nyilván nem fő célpontja a kínai ipari kémkedésnek. Ha csak nem Rogán bejegyzett szabadalmára vágynak, de ez új esélyekkel kecsegtet: hátha az agyelszívás keretében magát Rogánt is elszívják? A bárgyú ellenzék meg nem veszi észre, mennyi rejtett előnye van a kínai campusnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MIT vagy Caltech is megfelelne.

Arról elfelejtkeztél, amit skandáltatok és skandáltattatok velünk diákokkal:
"A Béketábor legyőzhetetlen, mert velünk a 600 milliós Kína!"

Az épületeket NEKÜNK KELL adnunk. A CEU épített itt valamit? Egészen biztos, h. sok magyarnak, széles spektrumban, fog kenyeret adni egy ekkora beruházás.

Ők hozzák a tudás-tőkéjüket. Ha megnézzük, mit fejlődött Kína csak az utóbbi 30 évben, hogyan él a kínai középosztály, ez egy olyan pálya, ami eredményesnek tűnik.

A Nyugatnak NEM kellünk. Arrafelé kell tájékozódni egy kicsi, még mindig az előző rossz kormányzást nyögő országnak, ahonnan valami jó jöhet. Most pl. a kínai vakcina fog kihúzni az összes vizekből. Az sincs ingyen. Teljesen abszurd gondolat, h. jöjjön csak ide a Fundan, legyen Budapesten az európai központ, és építsék fel a saját egyetem-városukat maguknak, magyar tulajdonú telken, a saját pénzükből.

Ha sokat lázítanak az ellen-érdekeltek, mert ha megvalósul, az győzelem lesz, mégpedig az Orbán kormány győzelme, az, h. az országé is, éppúgy mellékes, mint a Liget projektnél és annak még a gondolata is elviselhetetlen moslékéknak, a kínaiak elmennek máshová. Nem szívesen, de végül is az Olimpia rendezésre is akadt jelentkező, pedig biztosan az is tiszta pénzkidobás lett volna.

Gyakorlati szempont: az építkezés kínai kézben azt jelenti, minél előbb akarnak jönni és ők tudják legjobban, h. épületben mire van szükségük. Vszg. az építés tényleg így a leggördülékenyebb. Nyilván a magyar félnek azért LESZ beleszólása abba, h. mi épül, engedélyeztetni kell.

Képzeljük el a kétkedők hozzá-állását, mondjuk, esetlegesen a Harvard v. a Yale esetében.

Fudan, elnézést. Sajnos, nem vagyok abban biztos, h. idővel elkerülhetetlenül megtanuljuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés