Rakoncátlankodnak a Mars-helikopter rotorjai (VIDEÓ)

2021. április 11. 10:51
Műszaki hiba miatt elhalasztották az első helikopteres repülést a Marson.

Műszaki hiba miatt elhalasztották az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Mars-helikopterének első, vasárnap estére – közép-európai idő szerint hétfő hajnalra – tervezett tesztrepülését, amely az első lett volna egy idegen bolygó felszínén. Az űrügynökség szombati közleménye szerint probléma lépett fel az Ingenuity nevű repülő szerkezet rotorjaink nagysebességű tesztje közben, ezért a tesztet félbe kellett szakítani. Az első rotortesztek sikeresek voltak, ezért a NASA pénteken még azt közölte, hogy a helikopter készen áll az első kísérleti repülésre, a magasba emelkedésre és egy helyben maradásra.    

A rotorok hibásodtak meg

Az űrkutatási hivatal újabb közleménye szerint a rotorok nagysebességű tesztje közben keletkezett probléma, amikor a repülést vezérlő számítógépet repülési üzemmódba kapcsolták. Ezért az első valós tesztrepülést legkorábban április 14-én hajtják végre, miután kivizsgálták és kijavították a hibát.    

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra február 18-án.

A drónszerű eszköz hivatott arra, hogy megkezdje a „repülés korát” a Marson.

Az Ingenuity továbbra is küldi az adatokat

A NASA közleménye szerint az Ingenuity a pénteki teszt közben fellépő technikai hiba ellenére „egészséges és biztonságos”, továbbra is küldi az adatokat. Az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében és 30 másodpercnyi egy helyben lebegés után visszatér a felszínre.

A tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.    

Eddig felfedezetlen területekre juthat el a helikopter

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett Mars-helikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

(MTI)

Fotó: NASA/JPL-Caltech, YouTube

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, mondjuk így logikusabb. Önmagában a technika tényleg nem indokolná.

Ezen a helikopteren én is törtem a fejem. Azt saccoltam, hogy a rotorok mellett lesz valamilyen kisegítő emelő/haladó rakétahajtása is (állítható fuvókák)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés