Kiléptetné Németországot az EU-ból az AFD

2021. április 11. 19:03
A Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja már hivatalosan is felvette céljai közé a „Dexit”-et és új európai közösséget szeretne alapítani.

Hivatalosan felvette politikai céljai közé Németország európai uniós (EU-) tagságának megszüntetését vasárnap véget ért drezdai kongresszusán a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD).

A kongresszusi határozat szerint felveszik a szeptemberi Bundestag-választásra készülő programba, hogy

az AfD elengedhetetlennek tarja Németország EU-tagságának felszámolását, és „egy új európai gazdasági-, és érdekközösség” megalapítását. 

Jörg Meuthen társelnök, európai parlamenti képviselő a szavazás előtt a határozati javaslat elvetését kérte, mondván, pártjának megvalósítható ügyek mellett kellene kiállnia, hiszen „a politika a lehetőségek művészete”. Az 550 kongresszusi küldött többsége végül a társelnökkel szemben foglalt állást.

Hasonló vita bontakozott ki több más határozati javaslat esetében is. Így például arról az indítványról, miszerint az AfD-nek a menedékjoggal rendelkezők családegyesítésének megtiltását is fel kell vennie a választási programba. A vitában egy hozzászóló rámutatott, hogy e tiltás jogilag nem megvalósítható, mire a kezdeményezők részéről Björn Höcke, a türingiai tartományi pártszervezet vezetője kifejtette, hogy nem jogi, hanem politikai természetű ügyről van szó. A javaslatot végül megszavazták.

Elutasítják a maszkviselést, korlátoznák a migrációt

A menekültügyi szabályozás mellett a migráció egyéb vetületeivel is foglalkoztak a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló ellenzéki párt kongresszusán. Így például egy határozatban lobbicsoportok kitalációjának minősítették, hogy a nemzetgazdaság teljesítőképességének fenntartásához szakképzett külföldi munkavállalókra is szükség van, és

hitet tettek amellett, hogy Németországban, Japán példáját követve, erősen korlátozni kell a munkavállalási célú bevándorlást.

Foglalkoztak a kongresszuson a koronavírus-világjárvánnyal is, amellyel kapcsolatban határozatot hoztak a többi között arról, hogy nem kellően megalapozottak a szájat és az orrot takaró maszk viselését előíró szabályok, ezért az AfD elutasítja a maszkviselési kötelezettséget.

Az AfD-t 2013-ban alapították. Tevékenységének első szakaszában mindenekelőtt az euróövezeti pénzügyi-, és államadósság-válság kezelésének bírálatára összpontosított, majd 2015-től a szövetségi kormány menekültügyi politikájának éles elutasítására, újabban pedig a koronavírus-járvány elleni védekezés kritikájára.

Az AfD a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg. Országos választói támogatottsága, a legutóbbi mérések szerint, 10 és 12 százalék között van.

(MTI)

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az hosszú menetelés lesz.

Szerintem nem az EU-ból való kilépésről van szó, hanem egy új alapon létrejövő Európai Szövetségi Unióról, amelynek alapja szuverén államok gazdasági szövetsége, mindenféle ideológia nélkül.
Szerintem ezt csak üdvözölni lehet. Ha német polgár lennék rájuk szavaznék.

Szoktam hallgatni a parlamenti felszólalásaikat: nagyon gondolatébresztőek. Az biztos, hogy az EU ebben az abszolutizált jelenlegi liberális szemléletformában nem jövőképes, éppen mert nem tudja az egészet képviselni: a liberális felfogás ideológiai alapon múködtetné az EU-t, s ez szétfeszítő erő.

Ha az AfD okos, akkor ezzel átveszi a kezdeményezést Németországban.
És a kezdeményező kapásból +10%-os előnyt szerez, ami 25-30%-ot is jelenthet, akár.
És ez nagyon rossz hír a Dachau-Gulag sokszínűségi Soros-orkoknak...

Az AfD üzenete nem az, hogy Németország nem érdekelt valamiféle
európai gazdqasági integrációban. A DEXIT AfD szerinti értelmezése
az, hogy az EU jelenlegi formájában reformálhatatlan és
működésképtelen. A kilépés üzenete az, hogy mentsük ki a
használható dolgokat, a maradék szutykot pedig egye meg, aki főzte.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés