Hollandiában jóval több a COVID-áldozat, mint korábban becsülték

2021. április 9. 8:11
Tavaly több mint húszezren haltak meg a Covid-19-ben Hollandiában, ami jóval magasabb, mint korábban gondolták.

Legalább 20 300 ember halt meg a koronavírus szövődményei miatt 2020-ban, ami jóval több, mint korábban becsülték – közölte a Holland Statisztikai Hivatal (CBS) szerdai jelentésében.

A CBS adata 75 százalékkal magasabb, mint a Közegészségügyi Ügynökség (RIVM) által 2021 elején közzétett adat. Január 1-jén az RIVM mindössze 11 391 Covid-19-hez köthető halálesetet azonosított.

A CBS szerint számos oka van annak, hogy az adatok eltérnek a RIVM-étől. „Először is előfordulhatnak olyan halálesetek, amelyeknél az orvos laboratóriumi megerősítés nélkül, a klinikai kórkép alapján határozta meg a halál okaként a COVID-19-et” – áll közleményében. „Ezen túl Hollandiában nem kötelező bejelenteni a Covid-19 haláleseteket az Önkormányzati Egészségügyi Szolgálatnak (GGB), amely csak ezt követően továbbítja az információt a RIVM-nek” – mutattak rá a számítási anomáliákra. 

Az új számítás szerint tehát mintegy 17 357 halálesetet okozott a Covid-19 betegség Hollandiában, míg további 2673 esetben valószínű, de nem megerősített a koronavírus-fertőzés, mint a halál oka.

Sok haláleset márciusban és áprilisban történt, amikor a koronavírus fertőzés vizsgálata nagyon korlátozott volt az országban. A CBS által szerdán közzétett adatok előzetesek, és a 2020-ban az önkormányzatoknak benyújtott összes halálozási ok 97,8 százalékának áttekintése alapján készültek. A statisztikai hivatal júniusban nyújtja be zárójelentését a Covid-19 halálesetekről Hollandiában.

Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hollandok pedig mégiscsak világrekord-közeliek a per milliós halálozási adatokban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés