A Republikon szerint is a Fidesz a legtámogatottabb párt a fiatalok között

2021. április 9. 7:37
A fiatalok 48 százaléka leváltaná az Orbán-kormányt, míg harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort látni miniszterelnökként – derült ki a Republikon Intézet ötezer fős mintán végzett közvélemény-kutatásából.

A csütörtökön ismertetett kutatás szerint a 30 év alattiak körében is a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt 29 százalékkal. Az ellenzéki pártok együttesen azonban több fiatalt szólítanak meg. A Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír körükben – számolt be a Népszava. 

A felmérés kimutatta, hogy a fiatalok kifejezetten passzívnak mutatkoznak közéleti kérdésekben. 

A Republikon mérése szerint mindössze a fiatalok 28 százaléka számít biztos szavazónak, és csupán 41 százalék az, aki egyáltalán valószínűnek tartja, hogy elmenjen szavazni. A teljes népességen belül tíz százalékkal magasabb azok aránya, akik inkább elmennének szavazni, és a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy valamely politikai szervezetnél feladatot vállaljon. A nagy kérdésekben, mint amilyen az egészségügy, az oktatás vagy az állam és egyház viszonya,

a fiatalok véleménye nem különbözik lényegesen az egyéb korosztályokétól, ugyanakkor 7%-kal többen támogatják közülük a melegházasságot. 

„Ideológiai önbesorolásuk alapján a legtöbb fiatal liberális, szabadgondolkodású (24 százalék), környezetvédőnek 19 százalék tartja magát, e két ideológia jellemzőbb rájuk, mint az idősebbekre. Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a »rendnek és stabilitásnak«. Már kevésbé népszerű a konzervatív (8 százalék) felfogású, vallásosnak 6 százalék tartja magát. A baloldali, vagyis szocialista (7 százalék) és szociáldemokrata (2 százalék) szintén a kevésbé népszerű idelógiák közé tartozik körükben” – ismerteti a kutatás eredményét a Népszava. 

Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés