Kontra: Az óvodák támogatása helyett propagandára szórja a közpénzt Soproni Tamás

2021. április 8. 14:50
Komoly feszültség alakult ki a momentumos polgármester és szövetségesei között a százmilliós kommunikációs kiadások és a pártkáderek alkalmazása miatt.

Tovább éleződik a feszültség az ellenzéki összefogás képviselői között a momentumos polgármester viselkedése miatt Terézvárosban – olvasható a Kontra cikkében. A portál, amely korábban már beszámolt a költségvetés miatt kialakult helyi ellenzéki konfliktusokról, most azt írja, hogy a kerület polgármestere, Soproni Tamás nagyjából 2,7 millió forint közpénzt költ minden hónapban(!) a saját magát népszerűsítő propagandára.

Százmillió forint „lakossági tájékoztatásra”

A momentumos polgármester – pontosabban az önkormányzat – e célra három személyt is foglalkoztat, az ő fizetésük havonta 2 millió, emellett évi 8 millió forintot fizet egy cégnek videók készítéséért. Információik szerint az önkormányzati költségvetésben egyébként 101,3 millió forintot különítettek el lakossági tájékoztatásra, miközben több kerületi óvodának és iskolának, vagy például a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának sem jutott elegendő pénz a költségvetésből.

Mindez komoly feszültséget szült az ellenzéki összefogás pártjai között, a büdzsét a Fidesz képviselői mellett a helyi MSZP-sek sem voltak hajlandók megszavazni. A Kontra szerint

a hivatalos megfogalmazás szerint „lakossági tájékosztatás céljára” elkülönített milliók valójában Soproni Tamás imázsépítését szolgálják.

Ezt mutatja a portál szerint az is, hogy a helyi közéleti történésekről szóló információk elsőként mindig Soproni saját Facebook-oldalán jelennek meg, és csak ezt követően kerül ki szó szerint ugyanaz a tartalom az önkormányzat honlapjára. Jó eséllyel tehát az önkormányzat finanszírozza a momentumos politikus oldalán megjelenő tartalmak nagyobb részét. Erre vonatkozóan kérdéseket küldtek a polgármesternek de válasz eddig nem érkezett.

Három sajtós...?

A polgármester ráadásul több momentumos politikust is benyomott önkormányzati állásokba. Ilyen például Környei Balázs, aki egyébként a XVII. kerületben önkormányzati képviselő, vagy például Pleszel András, aki nemrégiben még a Ferencvárosi vagyonkezelő felügyelőbizottságának tagja volt, jelenleg pedig a Momentum pártalapítványának kurátora.

Soproni Tamás nem felejtette el párttársait, az önkormányzatnál több olyan momentumos politikusnak is találtak állást, akiknek semmi köze Terézvároshoz,

sőt közülük néhányan korábban más választókerületekben indultak, vagy épp most is képviselők! Ilyen például Gerencsér Mária, aki korábban a Momentum sajtóreferense volt, majd 2018-ban még Vas megye 3. számú választókerületben indult egyéni jelöltként a Momentum színeiben, 2020-ban már Terézváros sajtófőnökeként hivatkoztak rá. 

Pozíciójának neve más, de vélhetően ugyanezeket a feladatokat végzi Hikádé Beáta az önkormányzat kommunikációs osztályvezetője. Ő korábban a Demszky vezette városháza sajtóreferense, később az LMP sajtófőnöke volt és Zuglóban is dolgozott hasonló pozícióban. A Kontra arra is rákérdezett az önkormányzatnál, hogy a két sajtós feladatai miben térnek el, és ki a főnök közülük, de egyelőre erre sem reagáltak.

De itt még nem ért véget a sajtósok sora, hiszen ott van még Kertész Anna, a Terézváros magazin főszerkesztője, aki korábban a régi mszp-s hetilap, a Vasárnapi hírek vezetője volt. A portál információi szerint

Soproni három sajtóügyekért felelős embere együtt nagyjából 2 millió forintot kap az önkormányzattól

Ehhez jön még az az évi 8 millió forint, amit véletlenül éppen egy Momentum-tagnak fizetnek, aki videókat készít Soproniéknak. Bár ezt a munkát állítólag egyébként egy külön fotós cég is végzi az önkormányzatnál Mindez együtt 2,7 millió havi szinten, azaz évente több mint 30 millió. 

Momentumos ejtőernyősök Terézvárosban

Soproni Tamás az említett párttársak mellett ifjú momentumosoknak is „talált” állásokat. Személyi titkárként dolgozik neki György Áron, településfejlesztési referensként pedig Lovász Tamás, akik mindketten a Momentumban kerültek a közélet közelébe. A hírek szerint

a kerület vagyonkezelőjéhez került vezetőnek Pleszel András, a Momentum pártalapítványának kuratóriumi elnöke.

Pleszel ráadásul emellett nemrégiben még felügyelőbizottsági tagként dolgozott a korábban Baranyiék parkolási botrányát okozó, közbeszerzési bírságokkal megtűzdelt FEV IX Zrt-ben is. De még nála is érdekesebb Környei Balázs András személye, akit Soproni úgy alkalmaz beruházási ügyintézőként, hogy

a politikus eközben jelenleg is a XVII. kerület önkormányzati képviselője!

Rajtuk kívül pedig ott van még Tóth Miklós kabinetfőnök, aki nem momentumos, viszont szakállamtitkár volt Gyurcsány Miniszterelnöki Hivatalában.

Az óvodákra és az iskolákra nem jutott elég pénz 

A Kontra úgy értesült, hogy a kerületben a százmilliós kommunikációs kiadások és az önkormányzati pozíciók pártkatonákkal való feltöltése miatt feszültség alakult ki a helyi MSZP és Soproniék között. A szocialisták ugyanis a költségvetésben lefaragtak volna az említett több mint 100 millió forintból és annak a cikkben kiemelt elemeiből, és a zöldítésre szánt szintén kiemelkedően magas, közel félmilliárd forintos tételből is.

A kommunikációval szemben egyes kerületi „intézmények”, felújítására, támogatására viszont nem jutott elegendő pénz a költségvetésben. 

Soproniék nem szántak pénzt többek közt a Patrona Óvodának, a  Színyei Merse Pál Gimnázium felújítására.

Ezekre mindössze 26 millió forint, a momentumos polgármester kommunikációs kiadásainak a negyede kellett volna. A helyi fideszesek 40 millió forintot szántak volna a Játékvár Óvoda és 15 millió 500 ezer forintot az Erkel Ferenc Általános Iskola felújítási munkálataira, valamint támogatták volna a Bajza Utcai Általános Iskolát is 

A fentieken kívül a kerületi Fidesz javasolt 500 ezer forint támogatást a Derkovits Alapítvány számára, iskolai kirándulások céljából, valamint szintén 500 ezer forint támogatást Terézvárosi Tudástér Alapítvány számára. A valódi szociális értékek jegyében pedig mind a kerületi Fidesz, mind a kerületi MSZP támogatta volna egy helyi civil szervezet, a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának (TERÉZÉNO) felújítását is.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideiglenesen hazánkban állomásozó külföldiek.

Szóval, az ellenzéki önkormányzatok gyalázatos pénzszóró akciói - Zugló, Terézváros stb - jó megfigyeléseket-támpontokat adnak a még ingadozó szavazóknak, hogy ne dőljenek be az ellenzéki blöfföknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés