Baloldali diákszervezetek az április 19-i iskolanyitás ellen tiltakoznak

2021. április 7. 17:50
Az egykori Független Diákparlamentből alakult Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) arra kéri a döntéshozókat, hogy halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését, és ha ez nem történik meg, akkor arra szólítják fel a diákokat, hogy ne menjenek iskolába, hanem folytassák az online tanulást – jelent meg szerdán a Facebookon.

„A mai napon minden eddiginél többen haltak meg koronavírusban Magyarországon. Halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését! Ha nem teszik, akkor fogjunk össze, és ne menjünk április 19-től iskolába, folytassuk az online oktatást!” – áll a baloldali diákszervezet Facebookon kiadott közleményében. 

„Több mint egy évnyi bezártság után mindannyian szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, újra látni és megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak. Soha ennyi új fertőzött és haláleset nem volt Magyarországon, mint az elmúlt hetekben, ezzel Magyarországon népesség-arányosan a negyedik legmagasabb a koronavírusban elhunytak száma. A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok messze vannak még a teljes immunitástól, a vírus új variációja pedig már a fiatalabbakra is veszélyes. Egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát” – írják.

Azt írják a felhívásban, hogy „továbbra is ki kell tartanunk, hogy ne dőljön romba a járvány elleni hatékony védekezés”.

A petíció megfoglamazói úgy vélik, hogy „az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernénk vele, egyesek szerint egy negyedik hullámot is elindíthatna”.

„Ezért követeljük a kormánytól, hogy: Ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől! A középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul! Bár mindannyian ismerjük a digitális oktatás hátrányait, most szüleink és tanáraink élete az első! A szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni! Akik nem tudják megoldani az otthon maradást, őket ültessék szellősebben, ezzel is védve családjuk és tanáraik egészségét! A védettséget nem élvező tanárok választhassanak online tanítási formát, ne kötelezhessék őket egészségük veszélyeztetésére! A kormány nyújtson további segítséget a tanárok számára az online oktatáshoz!” – áll az ADOM név alatt jegyzett írásban. Az ADOM azonban annak a Független Diákparlamentnek az utódszervezete, mely a 2018-.as diáktüntetések egyik szervezője volt, és mely mögött ekkor több sajtóorgánum is Soros György civilszervezetekből álló hálózatát sejtette. 

 „Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től,

akkor arra kérjük minden középiskolás diáktársunkat, hogy ne menjen iskolába, tanárainkat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást.

Szüleink és tanáraink egészségének védelme érdekében össze kell fognunk!” – fenyeget bojkottal és újabb tüntetésekkel a civil szervezet. 

A szervezet akcióját azal indokolja, hogy az érettségizők számára nem jelentene érdemben segítséget, ha visszamennének az iskolába az érettségi előtti két hétre,

miközben úgy vélik, hogy sokan tartanak attól, hogy abban a két hétben megfertőződnek és így nem tudják majd megírni az írásbeli érettségit.

A petíció fogalmazói szerint az érettségire készülő diákok „tanulási rutinját felborítaná ez az intézkedés, a kollégisták felesleges időt töltenének el utazással, amely járványügyi szempontból is veszélyes, és elvenné az időt a tanulástól”. Furcsállják, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes, miután, mint állítják, „a vírus nem válogat iskola és bolt között, ezért azok az általános iskolások, akiket szüleik munkájuk miatt iskolába kell küldeniük, legyenek sokkal szellősebben ültetve, kisebb csoportokban tanítva, ezzel is védve a tanárok és a diákok családjának egészségét”. Végül – némileg ellentmondva korábban kifejtett álláspontjukkal, azt mondják, hogy csak akkor nyissák újra teljesen az iskolákat, amikor minden regisztrált pedagógus megkapta az oltást „és el is telt az immunitáshoz szükséges idő”.

Fotó: Facebook, ADOM

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, már ezek is járványügyesek...

Ha a kormány nem nyitott volna, akkor a balosok most a nyitást követelnék...

Amikor a tanulo tanitja a tanart...
Avagy hirtelen milyen okosak lettek a PISA felmeresek alanyai, uramatyam!
Egy Greta hanyat csinal?

19-én én megyek tanítani.
A gyerekeim mennek iskolába.
Nagyon is komolyan veszem a járványt, vissza lehet olvasni.
De az nem megy b+, hogy jajveszékelünk a vendéglátósokért, a haverokkal bandázuunk, shoppingolunk, körmösshöz szaladgálunk, de iskolába már nem akarunk menni!!!!
Lassan befordulok ennyi tömény szemétségtől....
Én a tanárok nevében köszönöm mindenkinek, hogy előre engedtek minket a sorban!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés