A Petry-lecke

2021. április 7. 7:27

Bencsik Gábor
Demokrata
Mintha a nyugati világban a francia forradalom ismétlődne meg.

„Vajon a nyugati világban teljesen bezárult már a kör? Vajon a balliberális értelmiség, sajtó és akadémiai világ a maga ideológiai eszközeivel képessé vált már a tőke olyan jelentős befolyásolására, ami a jövedelmezőségüket érdemben csökkenteni vagy növelni tudja? Egyre inkább úgy fest, hogy igen, és a tőke, különösen a globális tőke a profitérdekeit követve meghajol eme ideológiai nyomás előtt, megvásárolja a szabadságát, támogatja a balliberális nézeteket valló embereket és közösségeket, ugyanakkor megvonja a támogatását mindazoktól, akik nézeteit a balliberális értelmiség elítélendőnek minősíti, vagy akik akár csak nem hajlandók nyilvánosan elítélni, megtagadni az ilyen nézeteket vallókat. Ennek következtében a balliberális nézetek még inkább hegemón szerephez jutnak, és a balliberális értelmiség bővítve újratermeli önmagát, párialétre ítélve vagy vállalhatatlan vadak közé szorítva mindazokat, aki más nézeteket képviselnek.

Mintha a nyugati világban a francia forradalom ismétlődne meg, lassított változatban ugyan, de ismét a felismert igazságtól haladva azok végletekig feszítése és így önmaguk ellentétébe fordulása felé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A franciáknak annyira elegük lett a forradalmi káoszból, hogy lényegében a forradalom vége Napóleon hatalomra jutása, és a császárság lett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés