Moszkva óva int a mianmari szankcióktól

2021. április 6. 21:28
Az orosz külügyminisztérium szerint a szankciók polgárháborúba sodorhatják az országot.

Óva intett az orosz külügyminisztérium attól, hogy szankciókkal nyomást gyakoroljanak a mianmari hatóságokra; a tárca szerint az erre irányuló kísérletek „rendkívül veszélyesek, és polgárháborúba sodorhatják az országot” – jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.

„A jelenlegi mianmari helyzettel összefüggésben a fenyegetőzések és a nyomásgyakorlás politikája, így a szankciós eszköztár alkalmazása a jelenlegi mianmari hatóságokkal szemben nem vezet célra és rendkívül veszélyes” – közölte a tárca sajtószolgálata.

Csak tovább mélyítené az ellentéteket

A minisztérium szerint „lényegét tekintve az ilyen irányvonal hozzájárul a felek összeugrasztásához, és végső soron a totális polgárháború felé sodorja a mianmariakat”. Oroszország ezért „következetesen ellenzi az egyoldalú szankciók alkalmazását az egyes országok által az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) megkerülve” – tette hozzá a tárca. „Meggyőződésünk szerint az ilyen önkényes, kényszerítő intézkedések a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki, és destabilizáló hatással bírnak a nemzetközi kapcsolatrendszerre” – fogalmazott a minisztérium.

Oroszország csak megfigyelő

A tárca szerint Oroszország elemzi a mianmari eseményeket, és a jelenlegi hatóságokkal való együttműködés folytonosságának szavatolását tervezi, köztük a katonai szférában. A minisztérium szerint Moszkvában „figyelmesen nyomon követik és elemzik a jelenlegi mianmari eseményeket”, és a jövőben figyelembe veszik őket akkor, amikor majd meghatározzák, melyek a legmegfelelőbb utak a mianmari hatóságokkal való együttműködéshez.

A Kreml mindazonáltal aggodalmának adott hangot a civil halálesetek növekvő száma miatt. Eddig legalább 564 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépése nyomán a tüntetések során.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

(MTI)

Címlapképen: Mianmari tüntetők

Kép forrása: AFP PHOTO / DAWEI WATCH

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés