Uniós biztos: Az AstraZeneca miatt nem tudtunk elég embert beoltani

2021. április 6. 16:13
Az Európai Bizottság januárban ígérte meg, hogy beoltják a, regisztrált 80 év felettiek 80 százalékát, ám ez mai napig nem sikerült.

Thierry Breton, az unió oltási stratégiáért is felelős biztosa az AstraZeneca cégre hárította a felelősséget, amiért akadozva megy csak az oltás az EU-n belül.

Ha a száz százalékát megkaptuk volna azoknak az AstraZeneca-oltóanyagoknak, amelyekre leszerződtünk, akkor az Európai Uniónak ugyanannyi vakcinája lenne, mint Nagy-Britanniának”

– mondta az uniós biztos a Le Parisien című lapnak nyilatkozva, melyet a Guardian szemlézett.

Hozzátette: az Európai Unió csak a negyedét kapta meg a megígért mennyiségnek, miközben a briteknek az összes dózist leszállították. Mindezt úgy, hogy az Európai Unió már a britek előtt, 2020 augusztusában leszerződött a céggel. Az AstraZeneca 2020 első negyedévében csak 30 millió dózist tudott leszállítani a megígért 120 millió helyett, ezt azzal magyarázták, hogy a belgiumi gyárukban kevesebb oltóanyagot tudnak gyártani, mint amivel előzetesen számoltak. 

Érdekes adalék, hogy a brit fél állítása szerint a svéd cég nekik is kevesebb vakcinát juttatott a megbeszélt mennyiségnél.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) április 4-i adatai szerint az unió 25 tagországában – amelyekben elérhetőek a részletes oltottsági adatok – eddig a 80 év felettieknek átlagosan 60 százaléka kapta meg az oltóanyag első dózisát, és 36,5 százalékukat oltották be mindkét alkalommal. Az uniós célkitűzés az volt, hogy 2021 márciusáig a 80 év felettiek 80 százaléka megkapja a védőoltást.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője kedden beszélt egy olasz lapinterjúban arról, hogy összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Nyitókép: Gints Ivuskans / AFP

 

 

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

na vajn miert? mert a brittek nem szartak el a szerzodest...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés