Benjámin Netanjahut kérték fel kormányalakításra

2021. április 6. 11:47
A jobboldali Likud párt elnöke alakíthat új kormányt Izraelben.

Reuven Rivlin államfő kedden, a katonai rádióban egyenes adásban sugárzott beszédében kérte fel kormányalakításra Benjamin Netanjahut, miután a frakciókkal tartott hétfői megbeszélésén a legtöbb képviselő a kormányfői tisztséget 2009 óta betöltő politikust javasolta a tisztségre.

Netanjahut 52 képviselő, a Likud, két ultraortodox párt, valamint a jobboldali nacionalista Cionista vallásosok nevű párt javasolta kormányfőnek, míg Jaír Lapidot, a centrista ellenzéki Van Jövő (Jes Atíd) párt elnökét 45 képviselő ajánlotta miniszterelnöknek, saját pártja, valamint a centrista Kék-Fehér, a szociáldemokrata Munkapárt, a jobboldali Izrael a Hazánk nevű párt és a Merec nevű baloldali liberális párt politikusai.

Gideon Szaár Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali pártja, valamint a törvényhozásba bejutó két arab párt nem kívánt megnevezni senkit sem kormányfőjelöltnek, a jobboldali Jobbra (Jamina) nevű párt pedig saját vezetőjét, Naftali Bennetet választotta hét képviselői támogatással.

Izraelben két éven belül negyedszer tartottak parlamenti választásokat, az eredményekről mi is beszámoltunk.

Nyitókép: Abir Sultan / POOL / AFP

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudni, ha a baloldal alakít kormányt, vele milyen lenne a viszony, esélyes, hogy egy-két fokkal hűvösebb, de Netanjahu igen fajsúlyos politikai egyéniség, egyéni gyarlóságai ellenére. Izrael biztonsága talán még soha nem állt olyan szilárd lábakon, mint éppen Netanjahu kormányzása alatt, ez azért sok mindent megvilágít a tehetségéről.
Azaz, aki vele baráti viszonyban van, az nyom a latban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés