A felvirágzó Hongkongért

2021. április 6. 16:10

Csi Ta-jü
Magyar Hírlap
Orbán Viktor miniszterelnök szerint haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Ezzel mélységesen egyetértek.

A Kína déli részén, Kuangtung tartomány mellett fekvő Hongkong már ősidők óta Kína elválaszthatatlan része. Nagy-Britannia az ópium­háború után, 1841-ben kezdte meg a gyarmatosítását. Ezután Hongkong kapcsán másfél évszázadon keresztül demokráciá­ról még csak nem is beszélhetünk. A kínai kormány 1997. július 1-jén Hongkongban visszaállította szuverenitásának gyakorlását, és ténylegesen elindította a hongkongi demokratikus fejlődés folyamatát.

A Kínai Népköztársaság Alkotmánya és Hongkong Alaptörvénye szerint Hongkong közvetlenül a kínai központi kormányzat alá tagozódó különleges közigazgatási terület. Az elmúlt 24 évben az »egy ország, két rendszer« és a »Hongkongot a hongkongi nép kormányozza«, valamint a nagyfokú autonómia elve a gyakorlatban is érvényesült, az alkotmányban és a hongkongi alaptörvényben meghatározott alkotmányos rend határozott védelmet élvezett. Az »egy ország, két rendszer« gyakorlata világszerte elismert eredményeket tudott felmutatni.

Mint arra Hszi Csin-ping elnök úr is rámutatott, a hazafiság a kínai nemzet szellemének lényege. A hazafias szellem mélyen gyökerezik a kínai nemzet szívében, és a kínai nemzet szellemiségének építőeleme.Összekovácsolja hazánk minden nemzetiségének egységét, és nemzedékről nemzedékre ösztönzi nemzetünk gyermekeit, hogy fáradhatatlanul küzdjenek az anyaország fejlődéséért és jólétéért. Március 15., Magyarország egyik nemzeti ünnepe alkalmából ismét átolvastam a nagy költő, Petőfi Sándor hazafias verseit. Orbán Viktor miniszterelnök szerint haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Ezzel mélységesen egyetértek.

Körülnézve a világban azt látjuk, a köztisztviselők és a köztisztviselői pozícióra pályázók iránti – országtól független – alapvető politikai erkölcsi elvárás az anyaország iránti hűség. Hongkong választási rendszerének tökéletesítését a »hazafiak által igazgatott Hongkong« elvnek kell vezérelnie. Az »egy ország, két rendszert« egy olyan hajónak kell elképzelni, amely nemcsak Hongkong sikeres jövőjét, hanem a hongkongiak jólétét is magában hordozza. Csak akkor lehet ezzel a hajóval folyamatosan és messzire utazni, ha kitartunk a »hazafiak által igazgatott Hongkong« elv mellett. Meggyőződésünk, hogy a Hongkong Különleges Közigazgatási Terület választási rendszerének fejlesztése Hongkongot egy szebb jövő felé vezeti.

(A szerző Kína magyarországi nagykövete)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés