Orbán: Az EPP-árvák politikai képviselete lesz az új jobboldali szövetség

2021. április 1. 18:19
Európai reneszánszot akar a magyar, olasz és lengyel jobboldal, a balra tolódó Európai Néppárt miatt sok európai polgár politikai képviselet nélkül maradt, miután az EPP elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett – összegezte a hármas találkozó lényegét Orbán Viktor. Tudósításunk.

Európa jövőjéről, a jobboldali pártok terveiről egyeztetett egy kétórás megbeszélésen a Karmelita Kolostorban a miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvinivel, az olasz jobboldal erős emberével, a Liga elnökével. Orbán Viktor a találkozó időzítésére azt a magyarázatot adta, az Európai Néppártból nemrég kilépett Fidesz szövetségeseket keres, az Európai Parlamentben pedig két erős jobboldali frakció van, amelyekkel a jövőbeli együttműködés létrejöhet. Ennek kereteit a várakozásokkal ellentétben nem adta meg, bár azt előzőleg is tudni lehetett, hogy egy új, közös európai parlamenti frakció alakítása még nincs napirenden.

Orbán Viktor szerint azonban a szövetség feltételei adottak: a három nemzet érdekei „nem állnak ellentétben egymással, sem belpolitikában, sem a külpolitikában”, mindhárom párt erős atlantista elkötelezettségű. A három párt szándéka az, hogy véget vessen annak a „nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Salvini vezette Liga (Lega), a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz a következő hetekben programot állít össze, amelyben megfogalmazzák közös értékeiket. Ezek a szabadság, az európai hagyományos értékek, az emberi méltóság, a nemzeti szuverenitás, a család és a kereszténység lesznek, illetve a kommunizmus, az illegális migráció és az antiszemitizmus elutasítása. 

Mint Orbán Viktor fogalmazott, májusban kerülhet sor a követező háromoldalú találkozóra, vélhetően Varsóban. 

Mateusz Morawiecki felszólalásában csatlakozott Orbánhoz, aki a vírusjárvány kapcsán

a hármak nevében felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel az uniós vakcinabeszerzéseket.

A lengyel kormányfő abszolút prioritásnak nevezte, hogy az oltási programokat felgyorsítsák, és hogy minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, mert a cél, hogy Európa nyárra „visszatérhessen a normalitáshoz”.

Morawiecki szerint a három párt együttműködésének alapja az euroatlanti együttműködés, a NATO-ban való szerepvállalás lehet, amely biztonságot ad a tagoknak, illetve közös érdek az európai integráció mélyítése is, azzal a kitétellel, hogy annak tiszteletben kell tartania a nemzeti szuverenitást, az emberi szabadságot és olyan európai hagyományokat, mint a család, az egyén méltósága vagy éppen a kereszténység. 

„Hiszünk abban, hogy tudunk közös utat építeni Európa számára” – fogalmazott a lengyel miniszterelnök, hozzátéve: ehhez vissza kell térni a gyökerekhez.

Értékelése szerint Európa jelenleg szét van esve, az EU elitcsoportok projektjévé vált,

az új jobboldali szövetségnek ezért az emberek széles spektrumát kell képviselnie, a megújuláshoz, az életerő visszanyeréséhez egy helyreállítási programra van szükség. A közös értékek védelméhez pedig szolidaritásra, mert „Európa nem lehet az erősek diktátuma” – vélekedett Morawiecki.

Matteo Salvini – folytatva a lengyel vezető gondolatmenetét – egy válságban lévő Európai Unióról beszélt: egy olyan politikai képződményről, amely alapszerződésében megtagadta saját zsidó-keresztény gyökereit, amely jelenleg nem tekinti központi kérdésnek a szabadságot, az emberi jogokat, a család intézményét. 

„Az európai politika nem lesz ugyanolyan a Covid-járvány után” – mondta a Liga vezetője, aki szerint a jövő Európájában nem baloldali kulturális egyesületek fogják meghatározni az irányokat, vagy azt, hogy ki demokrata, és ki nem – ennek meghatározása senkinek nem lehet a monopóliuma. 

Salvini szerint az új jobboldalnak alternatívát kell nyújtania, mert a baloldal Európa gyökereit tagadja meg.

„Egy közös európai erőt kell létrehozni, amely megvédi Európa határait”

– tette hozzá. 

„Európának reneszánszra van szüksége, amely véget vet a diktátumoknak, az elszigetelésnek”, és amely a szabadságot helyezi a központba; egy szolidáris, normális és szabad Európa létrehozása a cél – vélekedett az olasz politikus, aki beszéde végén felhívta a figyelmet, hogy ez az április elsejei nap „történelminek fog bizonyulni”.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztató a három politikus felszólalásával, újságírói kérdések nélkül ért véget. Az előzetes várakozásoknak megfelelően egy politikai szövetség kontúrjait vázolta fel Orbán, Salvini és Morawiecki, a konkrétumokra azonban vélhetően a következő, májusi találkozóig várni kell. 

Mint ismert, Matteo Salvini nagy terve, hogy tető alá hozza az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládok egyesülését – ezzel, illetve a fideszes EP-képviselők csatlakozásával ez az új frakció a második legnagyobb képviselőcsoporttá válna az Európai Parlamentben. A Liga jelenleg az ID, a Jog és Igazságosság az ECR képviselőcsoport tagja – a Fidesz pedig, miután március 3-án bejelentette, hogy képviselői kilépnek az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjából, majd március 18-án közölte, hogy elhagyja magát a konzervatív pártcsaládot is, a helyét keresi ebben az európai szövetségi rendszerben. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

X. Nem azért, mert nem értünk egyet, hanem a közönséges, agresszív stilusért.

Látom, indul a beszarás, mert 2015 óta Orbánnak mindenben igaza lett amiért támadták.

Mindig másodvonalbeliekből lesznek az elsők, ha az elsők megbuknak.
A sportokat se érted ugye?

"„nevetséges, hogy a jobboldalnak mindig széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe” "
Magyarul:
a jobboldal mindig fasiszta,
a baloldal mindig demokrata,
kiváló telitalálat.
Ami a tény: a "demokrata" baloldal összehasonlíthatatlanul, 10× több áldozatot gyilkolt össze, mint a "fasiszta" jobboldal.
Amin senki ne csodálkozzon, a baloldali "demokraták" palettája lényegesen "több színűbb", mint a jobboldali "fasisztáké".
A "demokraták" így vagy úgy a Rothschildi sémiizmus lekötelezettjei, amely zöldektől ultrabal antifákig, BLM-ekig terjed, míg a "fasiszták" 90%-ban csupán hazafiak akarnak lenni, egy törmeléknyi odacsapódott türelmetlen zsigeremberrel.

Én is elbúcsúzom tőled, szánalmas a trágárságod, süt belőled a gyülőlet.

A balliberális oldal egyetlen programja a gyűlölet, de nekem ezt nem kell olvasnom. További jó gyűlölködést!

Ti, agyhalottak, meg vagytok róla győződve, hogy bármelyikőtök képes lenne a miniszterelnökségre, mert nem egy nagy cucc az, hiszen a svédeknél is 8 általánossal lehet valaki miniszterelnök. Minél hülyébb, annál jobb.

,,Ők hárman nem értik, hogy erős Európa nélkül nincsenek erős nemzetállamok. A kettő ugyanis nem kizárja, hanem kiegészíti és megerősíti egymást.,, - állítja Cseh Katalin.

Ez az állítás azonban hamis.

Cseh Katalin fordítva ül a lovon. Egy szövetség akkor erős, ha tagjai erősek. A tagjai pedig akkor erősek, ha minél nagyobb a támogatottságuk.
A DK,Momentum. MSZP, Jobbik, LMP Párbeszéd nem tartozik ezek közé.

A tervezett pártszövetségnek 2024 évi EP választások után fog létrejönne. Addig egyesíteni kell azokat a pártokat, akik majd később alkotják a pártcsaládot.
Ami ma úgy nézne ki, hogy 130--50 lenne, az még 2024-ben lehet, hogy 250-300 lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés