Nyílt levél Áder János köztársasági elnök részére

2021. március 30. 10:03
Kardos József (Fidesz-alapító)
Magyar Narancs
Szeretném megélni ennek a bűnös, embertelen, hazug rendszernek a végleges bukását!

„Tisztelt Elnök Úr! Kedves János!

A Fidesz születésnapja alkalmából írok neked, mint az alapítók egyike. Több évtizedes ismeretségünk okán engedd meg, hogy közvetlen formában szólítsalak meg. Nem szeretném unos-untalan ugyanazokat leírni, ami már mindenki számára világos: azt, hogy a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően. Hogy hogyan és miért vált egy demokratikus és liberális párt szélsőjobboldali képződménnyé, az még érdekesebb, de ennek az elemzését is meghagynám a történészeknek, politológusoknak. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy Te, akit mindig egyenes, őszinte és tisztességes embernek tartottalak, hogyan éled meg ezt az óriási pálfordulást, és miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme. Igen, Orbánról beszélek, arról az emberről, akit többek között mi segítettünk a hatalomba annak idején.

Emlékszel, a kezdeti években mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak? Alapvető célkitűzésünk volt egy elnyomó rendszer után az emberi jogok maradéktalan elfogadtatása, és ennek garantálása az Alkotmányban és a törvényekben. Tiltakoztunk, és több-kevesebb sikerrel mindent elkövettünk a pártállami vagyon átmentése és a korrupció ellen. Szekuláris államban gondolkodtunk, ahol az állam és az egyház teljesen szétválasztott a vallásszabadság biztosítása mellett, és mindenkinek magánügye, hogy miben hisz vagy nem hisz. Olyan államot képzeltünk el, »amelyben megfelelő intézményrendszer segíti elő a gazdasági hatékonyság és a szélesen értelmezett társadalmi esélyegyenlőség – állandó konfliktusokon keresztül megvalósuló – hosszú távú egyensúlyát, lehetővé téve a gazdasági versenyben lemaradt csoportok támogatását és felzárkóztatását a társadalmi szolidaritás elve alapján« (idézet az Alapító Nyilatkozatból). 33 év sok idő, és sok minden változott azóta a körülöttünk lévő világban is, így nem meglepő, ha a pártok, politikusok nézetei, programjai is változnak, és megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott világhoz. El tudom fogadni, hogy fiatalon az ember alapvetően liberális beállítottságú, ám az értékrendje idővel konzervatív irányba tolódik el. Ám ez nem jelentheti azt, hogy ilyen szinten kelljen szembeköpnie fiatalkori önmagát.

...

Nem vágyom politikusi pályára. Nincsenek ilyen ambícióim, de mint egyike azoknak, akik hittek annak idején ebben az emberben és hatalomra segítették, erkölcsi kötelességemnek éreztem megírni gondolataimat. Mára tisztában kell lennünk vele, hogy kivel állunk szemben, és milyen óriási károkat okoz minden egyes nappal, amivel még hatalomban marad. Orbán Viktornak mennie kell! Orbán Viktor megbukott erkölcsileg és intellektuálisan egyaránt, és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásával mindannyiunknak árt.

Igazi, széles társadalmi egyeztetésen és konszenzuson alapuló, új, legitim Alkotmányra és szabad, egyenlő feltételekkel lebonyolított, tisztességes választásokra van szükség a változáshoz. Remélem, van olyan bölcs az ellenzék, hogy ezt képes lesz keresztülvinni. Egy dolgot szeretnék csak még nagyon megélni a hátralévő éveimben. Ennek a bűnös, embertelen, korrupt és hazug rendszernek a végleges bukását. Nincsenek illúzióim a levelemet illetően. Nekem már az is sikernek számít, ha elolvasod és talán elgondolkozol azon, hogy magyarnak lenni nem egyenlő fideszesnek lenni. Ja, és a család az család! Minden jót!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kardos egyéni sérelmeit vetíti országos sérelemmé. Nem most kezdődött, hanem jóval korábban.

Ezt az alábbi cikkből is látható.
https://24.hu/belfold/2016/03/..


,,Kardos József (erdőmérnök-hallgató) pályája

A soproni erdőmérnök hallgató véletlenül volt ott a Bibóban a Fidesz alapításánál: évfolyamtársát, Gyöngyössy Pétert kísérte el, aki már aktív volt ellenzéki körökben, de nem ismerte Pestet, és nem akart egyedül menni a találkozóra. Kardos itt ismerte meg a szintén soproni Szájer Józsefet, akinek az 1990-es választáson a kampányfőnöke lett. A kilencvenes évek elején a Fidesz soproni elnöke volt, mindeközben Szájer személyi titkáraként dolgozott. Szájer 1994-ben már csak listáról jutott be a parlamentbe, amit Kardos személyes kudarcként élt meg, és elhagyta Magyarországot. Ezután egy luxushajón dolgozott Florida és a Bahamák között. Külföldön találkozott újra véletlenül Szájerrel, és 1995–1998 között újra a személyi titkára lett. Az 1998-as választásoknál besokallt a politikától, és onnan kezdve – egy megszakítással – a Sziget programigazgatójaként tevékenykedett. Ma már elhatárolódik a Fidesztől, szerinte a demokráciának nem lehetnek olyan alternatívái, mint az Orbán Viktor-féle illiberális demokrácia, valamint nem ért egyet a párt menekültellenes politikájával sem. Kardos a Fidesz 30. születésnapja alkalmából ezt mondta az Indexnek: "Annak idején nagy bátorság volt megalakítani a Fideszt. Ma ugyanennyi bátorság kell annak kimondásához, hogy ez a mostani kormány árt ennek az országnak, és ennek legfőbb okozója Orbán Viktor."
Forrás: https://index.hu/belfold/2018/..

Fidesz alapító?
Na ja!
Úgy került be a Fidesz alapítók köz, ahogy Pilátus a krédóba.

Megin' egy zigazikonzervatív. fodorgábor-szójalatte-konzervatív.

Ez is valami genderizé. "A család az család" féle hitvallással zárta sorait.
Pedig a család az tényleg család, nem pedig elferdült vágyak által szervezett közösség.

A Soros pénzen fenntartott magyar narancs, na ugorjunk.....ki jön még, Gyuri bácsi pénzén?

Te hol élsz? ÁVH-s nagyszüleid jól felkészítettek az életre. A balliberális ÁVH-s leszármazottak fenyegetik naponta a magyarokat a börtönnel.

Szálasi utódai vagytok, mocskos férgek. A zsidóság józan többsége egyre jobban fél tőletek, de retteghet a többség is. Soha többé nácikat, kommunistákat!

Kardos József (Fidesz-alapító).
Örülök hogy segíthettem.

Egy öregedő "egyedülálló meleg férfi". Nem lehet könnyű élethelyzet, sajnálom. De talán hagyjon minket békén a politikába oltott személyes frusztrációjával és keressen magának valamilyen értelmes elfoglaltságot. Jövő ilyenkor meglesz a soron következő "egyenlő feltételekkel lebonyolított, tisztességes választás". Hőbörgés helyett lehet ügyködni.

Ne foglalkozzatok a primitív dakotával.......alapvető ismeretek hiányában szenvedő DK-s öreg.

Ez egy lehetséges nézet a mai magyar politikai helyzetről. Kát tehát ezért az izzó és hamis pátoszért, mert sok higgadt és alapos elemzés után sem marad más, mint a választások eredménye...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés