Szexbotrányok hatására átalakította kormányát az ausztrál miniszterelnök

2021. március 29. 11:25
A botrányok felháborodást keltettek a társadalomban is, és hatásukra jelentősen csökkent a Morrison-kormány támogatottsága.

Az ausztrál kormányt és parlamentet megrengető szexbotrányok hatására átalakította kabinetjét hétfőn Scott Morrison miniszterelnök, valamint létrehozott egy bizottságot a nemek közötti egyenlőség biztosítására, a nők nagyobb támogatására. Morrison leváltotta Christian Porter igazságügyi minisztert, aki korábban elismerte, hogy 33 éve, még tizenévesként megerőszakolt egy 16 éves lányt. A lány feljelentette Portert, de azóta meghalt, és a rendőrség nem indítványozott vádemelést Porter ellen.

A kormányfő leváltotta rajta kívül Linda Reynolds védelmi minisztert, akit azzal vádoltak meg, hogy nem segítette kellőképpen azt a fiatal kormányzati alkalmazottat, aki nemi erőszakkal vádolt meg egy idősebb kollégát. Állítása szerint az eset a miniszter dolgozószobájában történt két évvel ezelőtt. Reynolds hazugsággal vádolta a fiatal alkalmazottat, de miután ez nyilvánosságra került, kénytelen volt bocsánatot kérni és kártérítést fizetni.

Sok nő lesz az új kormányban

Az átalakított kormányban Michaelia Cash lesz az igazságügyi és Peter Dutton a védelmi miniszter. Porter és Reynolds azonban a kormány tagja marad, előbbi az ipari tárcát kapja meg, utóbbi a kormányhivatalok felügyeletét.

A létrehozott új kormánybizottság feladata lesz foglalkozni a nők egyenjogúságával, fizikai és jóléti biztonságával, egészségével. Ennek elnöke maga Morrison és Marise Payne, a nők ügyeivel foglalkozó miniszter lesz. A miniszterelnök kijelentette, hogy az új kormányban az ország életében példa nélkül álló módon lesznek képviselve a nők. „Mindig arra törekedtem, hogy kormányomban határozott hangja legyen a nőknek. Ez így volt eddig is, de most még tovább mentünk. Nagyon tehetséges nők vannak nagyon fontos posztokon” – mondta újságíróknak.

Megrökönyödve és undorodva

A nemi erőszak vádján kívül kipattant nemrég egy további, az ország vezető köreit érintő szexbotrány is: a helyi médiában megjelentek olyan videofelvételek, amelyek tanúsága szerint a kormánypárt több alkalmazottja a parlament irodáit használta intim együttlétekre, orgiákra. A Ten Network című tévéhíradó a múlt héten jelentette, hogy a kormányzat több férfi alkalmazottja létrehozott egy csoportot az egyik közösségi üzenetküldő alkalmazáson, és megosztotta egymás között a maguk készítette felvételeket ezekről az aktusokról. Ezt valaki kiszivárogtatta, de ezzel párhuzamosan feljelentést tett nemi erőszak miatt az egyik részvevő is.

Morrison azt mondta: megrökönyödve és undorodva nézte ezeket a felvételeket. A botrányok felháborodást keltettek a társadalomban is, és hatásukra jelentősen csökkent a Morrison-kormány támogatottsága a közvéleményben: a The Australian című lap felmérése szerint az utóbbi két hétben 62 százalékról 55-re esett. Március közepén több tízezer ember tüntetett az országban a nemek közötti egyenlőségért, valamint a szexuális zaklatás és erőszak ellen.

Fotó: YouTube

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés