Szlovák kormányválság: Igor Matovic hajlandó tisztséget cserélni a pénzügyminiszterrel

2021. március 28. 21:22
Az orosz vakcina beszerzése miatt alakult ki a válság, végül egyben marad a négypárti kormánykoalíció.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovic bejelentését pozitívan fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó pártok, legfőképp a miniszterelnök lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová  „államférfihoz méltó gesztusnak” minősítette Matovic bejelentését. A SAS már a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban.

Igor Matovic egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült. A szlovák kormánykoalíció a járványkezeléssel kapcsolatos eltérő elképzelések miatt sodródott válságba. A Matovič-kormány azután került válságba, hogy a miniszterelnök a liberálisok ellenében úgy döntött, vásárolnak oroszok koronavírus elleni vakcinájából, a  Szputnyik V-ből.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés