Miért nem csinálja? Miért nem erre költünk?!

2021. március 27. 20:37

Szél Bernadett
Facebook
Brutális stratégiai hiba a kormány járványkezelésében: az egyre szegényebb lakosságra tolni súlyos tíz- meg húszezrek kifizetését, ahelyett, hogy azt csinálná, amit kell.

„Miért nem megy Magyarországon az oltások mellett az ingyenes, rendszeres és tömeges tesztelés? Most olvasom, hogy Ausztriában ingyen kapnak otthoni gargalizálós teszteket a bécsiek, méghozzá heti négyet, de járnak a falusi tesztbuszok, működnek a tesztutcák, patikákban elérhetőek az ingyen-antigén tesztek, ott vannak a vállalati programok, azzal is ösztönzik a lakosság tesztelését, hogy a testközeli szolgáltatások (fodrász, kozmetikus stb.) igénybevételét negatív teszthez kötik (amik ingyenesek), az iskolákban már heti kettőről háromra növelték a gyermekek által hazavihető (azaz ingyenes) gyorstesztek számát, hogy még hatékonyabban szűrjék ki a fertőzötteket. Az irány tehát az ingyenes, tömeges és rendszeres tesztelés.

És akárhányszor jönnek ezek a hírek arról, hogy mennyivel profibban intézik a védekezést a saját szomszédainknál, mindig azt érzem, hogy nincs és nem is lehet valid magyarázata az Orbán-kormánynak arra, hogy miért sorolta totálisan hátra a magyarok ingyenes (!), tömeges (!) és rendszeres (!) tesztelését. Ez ugyanis nem csak az oltás előtti szakaszokban volt illetve lett volna fontos, azaz életmentő, de most is az, és a kormány ebben totálisan bealudt: fel sem merül, hogy ezzel a módszerrel szűrjék a lakosságot addig, amíg nem valósul meg a kritikus mértékű átoltottság. Nem hiszem, hogy nem mondták a Várban a miniszterelnöknek, hogy az a jó védekezési stratégia, amikor az oltásokkal párhuzamosan folyamatosan tesztelnek, így tartva kontroll alatt a vírus terjedését, időben megszakítva a fertőzési láncolatokat — biztosan tudja.

Miért nem csinálja? Miért nem erre költünk?! Mondok más példát is a képen látható döntésre jogosult személyeknek! Szlovákiában is a tesztelésen alapul a védekezési stratégia, hetente kell tesztet végezni, de vannak olyan munkakörök, ahol heti többször is tesztelik a dolgozókat — megy is most a hírekben, hogy 70 százalékkal is lassíthatták a vírus terjedését. Magyarországon ezzel szemben nem kell mondanom, mi megy — az érintettek többnyire fizetnek, mint a katonatiszt, ha van miből, hiszen a tünetmenteseknek nincs ingyen teszt, a tünetekkel rendelkezőket tesztelik csak — hívni kell az agyonterhelt mentőket.

Amiről beszélek, az egy brutális stratégiai hiba a magyar kormány járványkezelésében: az egyre szegényebb magyar lakosságra tolni súlyos tíz- meg húszezrek kifizetését, ahelyett, hogy azt csinálná, amit kell, ld. Ausztria, a »labor«. Ezért is szakadtak el a járványügyi számaink Ausztriától. Rengeteg időt vesztettünk és sajnos rengeteg életet is. Egy helyes dolgot tehetnek: ingyenes lakossági tesztprogramot kell hirdetni!

FRISSÍTÉS: Látom, hogy Gulyás Gergely valamiért szükségét érezte egy nagyot belerúgni a pedagógus-szakszervezetbe. Gondolom most, hogy késve és nagy nehezen elindulhat az oltásuk, úgy érzik ott kormányon, hogy jogukban áll ebben a stílusban beszélni a tanárokkal. Nincs és inkább szálljanak legyenek szívesek magukba — tényleg ők magyaráznak a tanároknak, akik totál magukra hagyva felépítették Magyarországon a digitális oktatást, akik végignézték, hogy focista meg ügyész meg tudom is én ki korábban jutott oltáshoz, akik minden nehézség ellenére próbálják a lelket tartani a gyermekeinkben? Gulyás miniszter szálljon le a magas lóról, legyen szíves! Azt is látjuk, hogy rendeletileg április 19. lett a dátum, amikor a kormány úgy döntött, vissza lehet menni iskolába, óvodába — ugye bölcsőde most is van, szervezett oltás és tesztelés nélkül... De mi lesz azokkal, akiknek nem lesz meg addigra a védettsége? Mi a terv erre? Lesz talán tömeges tesztelés, mint »a laborban«? Azt is beleírják a rendeletükbe? Vagy majd megint bemegy Orbán a Kossuth rádióba és elmondja, hogy aki a Fidesz méréseiben nem népszerű, az hallgasson? Igen, egy járványban csomó olyan intézkedést kell hozni, ami nem népszerű. Egy dolog segít: a hiteles, szakmai alapokon nyugvó kommunikáció, meg némi tisztelet. Itt egyik sincs. Nekem viszont lettek új kérdéseim, meg fogom rájuk szerezni a választ!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, jol eszrevette Szel etno, Magyarorszag meg nem Ausztria.

A molyirtót betetted a szekrénybe, tudod, a miniszterelnöki kosztümöd mellé? Sötét liba.

A többi ellenzéki már ejtette a tesztelési témát, ez a szerencsétlen viszont kihagyta az erről szóló eligazítást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés