Szír embercsempészek ellen emeltek vádat Baján

2021. március 24. 9:49
A vádlottak bűnszervezetkén csempésztek át migránsokat Magyarország déli határán.

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a Bajai Járási Ügyészség vádat emelt őt szír férfival szemben. Az esetről korábban mi is beszámoltunk.

A végcél Nyugat-Európa volt

Gyugyi Csilla közölte: a vádlottak az elmúlt két évben egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnözői csoport tagjaiként a szerb-magyar, illetve a horvát-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat szállítottak Nyugat-Európába.

A bűnszervezet több mint 60 migráns csempészésében működött közre, a bevándorlók úti célja Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország volt.

Németországból irányították
A vádirat szerint a bűnszervezetet egy Németországban tartózkodási engedéllyel élő szír férfi hozta létre és irányította. Az ügy vádlottjai szintén tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel éltek Nyugat-Európában. A Németországban élő szír férfi biztosított saját vagy bérelt csempészautókat, közölte a migránsok felvételének idejét és helyét, a szállítandó bevándorlók számát és az úticélt. A magyar-osztrák határ előtt a vádlottak gyakran kiszállították a migránsokat, akik a zöldhatáron gyalogosan keltek át, majd már osztrák területről, előre egyeztetett találkozóhelyről tovább vitték őket.

A szervező adta a kapcsolattartáshoz használt mobiltelefonokat és sim-kártyákat, illetve többször előfutóként is kísérte a szállításokat, hogy elkerüljék a lebukást. A felderítés meghiúsítása érdekében a vádlottak folyamatosan cserélték a „munkatelefonokat”, illetve a szervező utasítása szerint rendszeresen törölték a telefonbeszélgetéseket és más kommunikációt.

A migránsok a szállítások ellenértékét az úgynevezett Hawala-rendszerben fizették ki, eszerint a pénzt egy személynél helyezték el, akit a szervező is ismert. Amikor elérték a célországot, az embercsempészek egy videófelvétel megküldésével értesítették a „bankárt”, aki eljuttatta a pénzt a szervezőnek, amelyet ő elosztott a vádlottak között.

Letöltendő szabadságvesztést kérnek

A járási ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az egyik vádlott egy igazoltatáskor hamis görög vezetői engedélyt adott át egy rendőrnek, valamint a hamis közokirattal egy autót is bérelt, ezért két rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell.

Az ügyész végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak, továbbá ki is kell utasítani őket az országból. A szír szervező ellen elkülönített ügyben folytatódik az eljárás – tudatta a főügyész a közleményben.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés