Lengyel külügy: Azonnal bocsássák szabadon a fehéroroszországi lengyel kisebbség vezetőjét!

2021. március 24. 10:25
A Fehéroroszországi Lengyelek Szövetsége szerint a vezetőjük őrizetbe vétele a lengyelek „üldözését” jelenti.

A fehéroroszországi lengyel kisebbség őrizetbe vett vezetője, Andzelika Borys szabadon bocsátását szorgalmazta a szerdára virradó éjjel kiadott nyilatkozatában a lengyel külügyi tárca.

A fehérorosz rendőrség előző nap vette őrizetbe a nyugat-fehéroroszországi Hrodnában Andzelika Boryst, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) elnökét.

Bekérették a belorusz nagykövetség ügyvivőjét

A lengyel külügyi tárca nyilatkozatában közölték: ez ügyben kedd este bekérették a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, akinek „egyértelműen jelezték”, hogy a fehérorosz hatóságok lépései ellentétben állnak a Fehéroroszország által vállalt nemzetközi, a nemzeti kisebbségek védelmét illető kötelezettségeivel, valamint a lengyel kisebbség védelmére vonatkozó kétoldalú megállapodásokkal is.

A nyilatkozatban Borys azonnali szabadon bocsátását, valamint a lengyel kisebbség képviselői „önkényes üldöztetésének” beszüntetését szorgalmazták.

Veszélyben a fehéroroszországi multikulturalizmus

A fehérorosz hatóságok által 2005-ben törvényen kívül helyezett, de továbbra is működő ZPB-ről leszögezték: a szervezet tevékenysége a lengyel kultúra és hagyomány ápolását, a lengyel iskoláknak és a lengyel nyelv oktatásának a támogatását célozza. A ZPB elnökének szombaton újraválasztott Borys őrizetbe vétele „a lengyelség üldöztetését jelenti”, és sérti „a hagyományos fehérorosz multikulturalizmust is” – fogalmaztak.

A ZPB internetes portálja, a Znadniemna.pl szerint Boryst annak ürügyén vették őrizetbe, hogy a szövetség hagyományos, március eleji Kázmér-napi népművészeti vásárát idén is megszervezte.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk szerdán közölte: Mateusz Morawiecki miszterelnök a nap folyamán mutatja be a fehéroszországi lengyel kisebbség védelmére teendő lépéseket.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés