Így hazudik a magát függetlennek és objektívnek nevező média

2021. március 24. 11:41

Kontra
Kontra
Az Index ferdítését az országos tiszti főorvosról a Kormányzati Tájékoztatási Központ tette helyre.

„Így ferdített és hergelt a koronavírus-járvány alatt az Index és a Telex.

A Kontra új sorozatában összeszedtük az ellenzéki médiumok legcifrább hazugságait a közelmúltból. Szép kis lista jött össze.    Első részünkben megnéztük, hogy a balliberális Index és a Telex milyen Fake News áradattal kábította a közvéleményt. Tetteik súlyosságát az egy éve zajló koronavírus-járvány még inkább növeli.

Azt hazudták, hogy egy budapesti kávézónak 105 napot kellett várnia a megígért bértámogatásra (2021. február)

Az M1 alapján a hirado.hu írta meg, hogy az Index úgy számolt be a fenti hírről, hogy egyáltalán nem ellenőrizte le annak hitelességét. Egy Facebook-bejegyzésből született a kiváló írás. Semmi mást nem tudhatott meg belőle az olvasó, csak azt, hogy a közösségi médiában siránkozó, és hangulatot keltő budapesti belvárosi kávézó mit kíván közölni a követőivel.

A kávézó egyébként arra panaszkodott, hogy a novembertől beígért bértámogatásból most februárban alkalmazottanként mindössze tízezer forintot kaptak havi lebontásban.

Az Origó aztán megtette az Index helyett azt, hogy utánakérdezett a részleteknek az illetékes Kormányhivataltól.

Ebből pedig kiderült: az érintett kávézó november helyett csak február 5-én adta be a bértámogatás iránti kérelmét a kávézó által csatolt dokumentumok alapján 12 munkavállaló után 2.118.000 forint járt a helynek. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a munkavállalók kevés órában, kevés bérre vannak bejelentve, hiszen a bértámogatás minden vendéglátó helynek aszerint jár, hogy mekkora fizetést ad az alkalmazottainak.

Az Index írásából ezek nem derültek ki. Az álhírt azonban – ahogy ez lenni szokott – forráskritika nélkül vette át szinte a teljes balliberális média, és több baloldali párt is.

A járvány közepén Müller Cecília lejáratásán dolgoztak (2020. november)

Míg korábban az Index a veszélyhelyzettel kapcsolatban állított valótlanságot, tavaly novemberben Müller Cecília országos tiszti főorvost is megpróbálták lejáratni. Az internetes portál a Hírklikkre hivatkozva ugyanis azt írta, hogy

»bár tisztsége betöltéséhez nincs szüksége rá, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján szereplő adatlap szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos nem rendelkezik praxisengedéllyel és működési nyilvántartással«. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben aztán közölte a tényeket, amiből kiderült, hogy az Index szerkesztősége ferdített és csúsztatott.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés